Magukénak érzik a szunniták ügyét

Obama az európai dzsihadisták jelentette veszélyre figyelmeztetett

"Bizonyos európaiak magukénak érzik a szunnita felkelők ügyét és Szíriába mennek. Mások Irakba indulnak, ott harci tapasztalatokat szereznek és visszatérnek."

2014.06.29 19:08MTI
Forrás: YouTube

Barack Obama szerint veszélyt jelentenek hazájára a szíriai vagy az iraki szent háború (dzsihád) ügyét felkaroló európaiak, mivel azok hazatérésük után a vízumkötelezettség hiánya miatt gond nélkül tovább utazhatnak az Egyesült Államokba is.

"Bizonyos európaiak magukénak érzik a szunnita felkelők ügyét és Szíriába mennek. Mások Irakba indulnak, ott harci tapasztalatokat szereznek és visszatérnek" - mutatott rá az amerikai elnök az ABC amerikai tévécsatornán vasárnap sugárzott interjújában.

Ezeknek a harcosoknak európai útlevelük van, így nem kell vízumot igényelniük ahhoz, hogy az Egyesült Államok területére léphessenek - folytatta Obama.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport iraki előretörése nyomán az amerikai elnök nemrég többtucatnyi katonai tanácsadót küldött Bagdadba az iraki biztonsági erők támogatása céljából, ugyanakkor elvetette az amerikai katonai intervenció lehetőségét.

A legutóbbi becslések szerint 780 francia állampolgár tart Szíria felé, illetve vesz részt a három éve tartó polgárháborúban vagy éppen tér haza onnan. Belgiumnak mintegy 200, Nagy-Britanniának körülbelül 400 állampolgára érintett a szíriai háborúban.

Az amerikai elnök szerint az említett kockázatok miatt javítani kell Washington ellenőrzési politikáján, illetve a helyszíni (szíriai és iraki) hírszerzési gyakorlatán. Peter King amerikai republikánus képviselő szerint Obama nyilatkozatai nem kielégítőek és szerinte támadólag kellene fellépnie.

"Szíria jelenti számunkra a legnagyobb fenyegetést. Nemcsak a Szíriából hazatérő több ezer európainak van engedélye az Egyesült Államokba való belépésre, hanem ott van az a több mint száz amerikai is, aki jelenleg Szíriában tartózkodik" - mondta az ABC-nek King, aki a képviselőház nemzetbiztonsági bizottságának tagja.

Az amerikai külügyminisztérium információi szerint ezen amerikaiak egyike követett el májusban egy öngyilkos merényletet Szíria északi részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.