Világháborús centenárium

Habsburg Károly Szarajevóban

Az utolsó magyar király unokája az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet 100. évfordulójának alkalmából szervezett megemlékezésre érkezett a bosznia-hercegovinai fővárosba.

2014.06.27 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az egységes Európa elve mellett állt ki pénteken Szarajevóban Habsburg Károly osztrák főherceg, IV. Károly, az utolsó magyar király unokája, aki az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet 100. évfordulójának alkalmából szervezett megemlékezésre érkezett a bosznia-hercegovinai fővárosba.

Mint fogalmazott: "holnap (szombaton) egy olyan eseményre emlékezünk, amely száz éve történt Szarajevóban, és egy hatalmas összeütközés nyitánya volt. Fontos, hogy elgondolkodjunk azon, a történelem mely eszméit kell alkalmaznunk annak érdekében, hogy a dolgokat jobbá tegyük".

Habsburg Károly úgy értékelte, ha kritikusan nézzük a történelmet, akkor téves egyetlen személyt felelőssé tenni a szarajevói merényletért és az első világháború kirobbantásáért.

Kifejtette azt is: egyik akkori államvezető sem gondolta, hogy egy esetleges fegyveres összeütközés ilyen hatalmas méretű háborúvá nő majd. Ennek alátámasztására azt a tényt hozta fel, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia 1914 augusztusában csak a szerb és az orosz határ felé vezető részeken mozgósított, Németországban pedig egyáltalán nem volt mozgósítás, és Oroszország sem készült ekkora harcra.

A főherceg kitért arra is, hogy ha az első világháború felelőseit keressük, akkor azt mindenképpen a nacionalizmus eszméjére kell visszavezetni, egy olyan szálon, amely egészen a francia forradalomig vezet.

Hozzáfűzte: a nacionalizmus ma is fenyeget, ennek egyik bizonyítéka pedig a szélsőjobboldali pártok sikere a májusi európai parlamenti választásokon.

Az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet 100. évfordulójának emlékünnepségeit szombaton Szarajevóban és az észak-boszniai Visegradon tartják. Koncerteket, kiállítást, előadásokat és filmvetítést is tartanak az első világháború témájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.