Fürkésző égi tekintetek

Drónok védik Irakban az amerikai állampolgárokat

Az Egyesült Államok néhány, rakétákkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépet (drónt) irányított Bagdad légterébe, hogy védelmezzék az iraki fővárosban tartózkodó vagy oda látogató amerikai katonákat és diplomatákat.

2014.06.27 20:55MTI
Forrás: Wikipedia

Ezek a repülések az elmúlt 48 órában kezdődtek. Egyelőre nincs szó arról, hogy a drónok csapást mérjenek az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű radikális szunnita szervezet Bagdad felé nyomuló fegyvereseire - ehhez Barack Obama elnök külön felhatalmazására lenne szükség -, feladatuk csupán az amerikaiak védelme veszély esetén.

Az újabb drónok azokhoz a már Irak légterében repülő pilóta nélküli repülőgépekhez csatlakoztak, amelyek a George H.W. Bush repülőgép-hordozóról felszálló F-18-as vadászgépekkel együtt felderítő tevékenységet végeznek. Naponta 30-35 ilyen felderítő repülést hajtanak végre az ILIÁ-csapatok előrenyomulásának felmérésére.

A diplomatákon kívül mintegy 500 amerikai katona tartózkodik Irakban. Az elmúlt napokban a különleges erők 180 katonája érkezett az országba az iraki hadsereg támogatására és tanácsadás céljából. Barack Obama amerikai elnök a múlt héten azt közölte, hogy összesen 300 amerikai tanácsadót küld Irakba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.