"Első fokon"

A Vatikán pedofília vádjával elítélt egy volt nunciust

Laikus státusba helyezték a pedofiliával vádolt lengyel Jozef Wesolowski volt nunciust, akinek a Vatikán a személyi szabadságát is korlátozta.

2014.06.27 15:58MTI
freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

A döntést a Hittani Kongregáció hozta meg. A laikus státusba való helyezés tulajdonképpen első fokú ítéletnek felel meg. Jozef Wesolowskinak két hónap áll rendelkezésére a fellebbezésre - mondta el az újságíróknak Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A szóvivő hozzátette, hogy a Hittani Kongregáció határozata után a vatikáni bíróság elé állíthatják a volt nunciust. “Wesolowski személyes szabadságát is korlátozzák” - hangsúlyozta Lombardi atya.

Nem magyarázta el, hogy ez konkrétan, mit jelent, de Jozef Wesolowski eddig szabadon mozgott Rómában. Az olasz sajtó feltételezései szerint a volt püspök mostantól "házi őrizetbe" került a Vatikán területén. A 66 éves lengyel pap a nyolcvanas évektől dolgozott a vatikáni diplomáciában.

2008 júliusától apostoli nunciusként szolgált a Dominikai Köztársaságban. Ferenc pápa tavaly augusztusban hívatta vissza Rómába Wesolowskit az őt érő pedofília vádak miatt. A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélést a nuncius a latin-amerikai országban követte el.

Az olasz hírügynökségek annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy a volt nunciust a Vatikán kiadja az olasz hatóságoknak. Korábban Lombardi cáfolta azokat az értesüléseket miszerint a Dominikai Köztársaságnak vagy Lengyelországnak adják ki a volt nunciust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.