Így látja egy tudósító

Növekvő bűnözés és jogos önvédelem Délkelet-Ukrajnában

"Sohasem gondoltam, hogy Ukrajna függetlenségének 23 éve alatt valódi testvérgyilkos háborút tapasztalok meg. Délkelet-Ukrajnában a kijevi hatalom gyakorlatilag vakon löveti a tüzérséggel Luhanszkot és Donyecket."

2014.06.26 20:48MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Megnőtt a bűnözés a szakadárok ellenőrzése alatt álló délkelet-ukrajnai területeken - számolt be a régióban történtekről a Szabadság Rádió orosz nyelvű adása.

A Komszomolszkaja Pravda csütörtökön egy ukrán televízió tudósítójának a beszámolóját adta közre. Az újságíró a délkelet-ukrajnai "felkelőknél" járt, akik elmondása szerint jogosan védik területüket.

"Ha Ivano-Frankivszkban a megyei közigazgatás épülete előtti térre kazettás bomba hullna, nálunk is ugyanilyen népköztársaság lenne, mint Luhanszkban" - jelentette ki a 112 csatorna nevű ukrán televízió hétfői adásában Ruszlan Kocaba, a tévének a nyugat-ukrajnai régióból származó munkatársa.

A férfit állítása szerint az utóbbi hetekben az egyetlen ukrán újságíróként engedték be Luhanszkba. Elmondta, azért utazott a térségbe, hogy találkozzon a "felkelés résztvevőivel" és "normális embereket, hazafiakat" talált a helyszínen, akik a földjüket védik.

"Sohasem gondoltam, hogy Ukrajna függetlenségének 23 éve alatt valódi testvérgyilkos háborút tapasztalok meg. Délkelet-Ukrajnában a kijevi hatalom gyakorlatilag vakon löveti a tüzérséggel Luhanszkot és Donyecket" - közölte az ukrán televízió tudósítója.

Riportjában bemutatta azokat a helyszíneket, ahol civilek haltak meg a lövedékek becsapódásakor. Elmondta, Kelet-Ukrajnában párbeszédet akarnak Kijevvel, de ha az nem hajlandó, tovább harcolnak és valódi partizánháborúra készülnek a hadsereg ellen.

Mint mondta, nem látott egyetlen csecsen harcost sem a "felkelők" között. Arról is beszámolt, hogy a lakosság kitart az egyoldalúan kikiáltott luhanszki népköztársaság vezetői és a terület védői mellett. Hiába evakuálnák az ott élőket, nem akarják elhagyni Luhanszk megyét.

A Szabadság Rádió orosz nyelvű adásának munkatársa a másik délkelet-ukrajnai régióban, az ugyancsak önkényesen kikiáltott "donyecki népköztársaság" területén járt a napokban. Andrej Babickij elmondása szerint 25-30 kilométerre Donyecktől áll az utolsó ukrán ellenőrző pont, ahol a riportert szállító taxis szerint csupa "banderista" tartózkodott, az onnan alig 800 méternyire lévő, betonelemekből összerakott útakadálynál pedig a donyeckiek, helyi lakosok álldogáltak.

(A banderisták az ukrán nacionalista mozgalom egykori vezetője, Sztepan Bandera eszméit követők. A fogalmat az orosz sajtóban gyakran megbélyegzésként, a banditizmussal összefüggésben használják.)

Az ellenőrző pontnál Sztálin arcképével díszített zászló lengett, az egyik maszkos, automata fegyverrel felszerelkezett férfi szűkszavúan csak annyit mondott: "nem az a fontos, mi van a zászlón, az a fő, hogy ütni kell a fasisztákat".

A riporter a fegyveresektől 50 méterre működő halpiacot látott, odébb, a donyecki reptérre forduló útkereszteződésnél, ahol a Vosztok nevű ukrán század nagy veszteségeket szenvedett, a taxissal együtt betért egy kávézóba.

A taxis kérdésére, hogy amikor a "banderisták" lőttek, akkor is nyitva volt-e a vendéglátó egység, a pincérnő felháborodottan válaszolt: "itt semmilyen banderisták nincsenek, inkább azt nézné meg, mit művelnek a +donyecki népköztársaságiak+: rabolnak, gépkocsikat lopnak a banditák" - mondta. A taxis, aki a Majdan (a kijevi főtérről kiindult hatalomellenes mozgalom) ellenzője, zavartan elhallgat. Úgy tűnik, nem tudja megcáfolni a pincérnő állítását.

Donyeckben mindenütt a rablásokról beszélnek. Arról, hogy fegyveresek betörnek az üzletekbe, drága árucikkeket hurcolnak ki azokból, gépkocsikat kötnek el autószalonokból - írta le a helyzetet a Szabadság Rádió munkatársa.

Hozzátette, hogy az úgynevezett donyecki népköztársaság vezetése azt ígéri, szigorúan megbünteti a fosztogatókat, de ennek nincs látszatja. A riporternek a donyecki rendőrkapitányság Szása nevű munkatársa elmondta, hogy januártól már 150 ilyen bűncselekmény történt, miközben tavaly egész évben 74.

A "donyecki népköztársaság" sajtószolgálatánál Klavgyija épp arról beszélt valakivel telefonon, hogy állandóan hívogatják a börtönökből és azt kérik, küldjék az őrizeteseket egyenesen a fegyveres összecsapások helyszínére. Mondván, "majd leülik a büntetésüket, ha végleg leszámolnak az ellenséggel".

A belügyes elgondolkozik: "fel kellene hívni Bezlert (a donyecki +felkelők+ egyik parancsnokát), állítólag kamikazékat keres". A riportert szállító másik donyecki taxis így foglalta össze a donyecki lakosság hangulatát: "itt a többség mindenképpen Kijev és az ellen van, amit tesz és tenni fog.

Ezeket (a szakadárokat) kezdetben nagyon támogatták, de az a zűrzavar, amit okoztak, sokakat eltávolított tőlük. Már sem őket, sem azokat (a kijevi hatalmat) nem akarják. Oroszországnak meg nem kellünk" - mondta rezignáltan a taxis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.