Megerősítve

Vád emelhető korrupció miatt a spanyol király nővére ellen

Az ügy első számú gyanúsítottja nem az infánsnő, hanem férje, Inaki Urdangarin, és rajtuk kívül még további tíz gyanúsított ellen folyik eljárás.

2014.06.25 11:53MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Vád emelhető korrupció miatt VI. Fülöp spanyol király nővére ellen egy szerdai bírói döntés nyomán. José Castro bíró úgy foglalt állást, hogy meg kell indítani a pert Krisztina hercegnő ellen.

Az előzetes vizsgálatot folytató Palma de Mallorca-i bíró szerdán lezárta az előzetes eljárást, és hivatalosan megerősítette az adócsalás és pénzmosás vádját. Az ügy első számú gyanúsítottja nem az infánsnő, hanem férje, Inaki Urdangarin, és rajtuk kívül még további tíz gyanúsított ellen folyik eljárás.

Krisztina és férje még nem számít hivatalosan vádlottnak, és a mostani döntés megfellebbezhető. Ha a határozatot véglegesítik, a következő lépés a vádirat elkészítése. Több éve húzódó botrányról van szó, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a királyi család sokat vesztett népszerűségéből.

A hercegi pár a hatóságok szerint egyebek között jogtalanul használt állami pénzeket magáncélokra. Az egykori kézilabdás olimpikon Urdangarint a hatóságok 2011 óta azzal vádolják, hogy egy üzlettársával együtt több millió eurónyi közpénzt sikkasztott el a Nóos közhasznú társaság elnökeként 2004 és 2006 között.

A társaságot állítólag azért alapították, hogy pénzeszközeit más vállalatokhoz, például az Aizoon fantomcéghez irányíthassák át.

A hercegnőt a Nóos-ügyben egyszer már tisztázták a vádak alól, de tavaly gyanúsítottként bevonták abba a vizsgálatba, amely az Aizoonnal kapcsolatban folyt. Sajtójelentések szerint Krisztina a korábbi meghallgatásokon többnyire kitért a válaszadás elől, azt hangoztatta, hogy a szóban forgó ügyeket férje intézte, továbbá ő mindig is bízott és ma is bízik a férjében.

Urdangarin tagadta, hogy törvénytelenségeket követtek volna el. Urdangarin ellen számos más jogcímen, például okirat-hamisítás, befolyással való visszaélés, kötelességmulasztás gyanújával is folyik eljárás. Pedro Horrach, a korrupciós ügyekben illetékes állami ügyész már korábban értésre adta, hogy ellenzi Krisztina vád alá helyezését, most pedig jelezte, hogy szándékában áll fellebbezni Castro bíró döntése ellen.

Ez volt az egyik olyan botrány, amely az utóbbi években megtépázta a királyi család tekintélyét és népszerűségét a dél-európai országban, ahol a gazdasági válság és a kiemelkedően nagy munkanélküliség miatt eleve megnövekedett a jómódúakkal szembeni ellenérzés.

I. János Károly király e hónap elején le is mondott a trónról, és múlt héten átvette helyét az addigi trónörökös, Fülöp. Utóbbi a királyi család legnépszerűbb tagjai közé tartozik, és trónra kerülésével a család lakossági támogatottsága ismét növekedni kezdett.

Elemzők mindazonáltal attól tartanak, hogy a most szóban forgó ügy az ő imázsára is negatívan hathat. Krisztina nem is volt jelen a múlt heti beiktatáson, a hercegnő férje pedig már évek óta nem vesz részt a királyi ház által tartott hivatalos rendezvényeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.