Úri dolga lehetett ennyi pénzből

Hat év korrupcióért - lebukott a polgármester

Hatévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Úri Lupoljanszki volt jeruzsálemi polgármestert, mert hivatali ideje alatt kétmillió sékel (130 millió forint) kenőpénzt fogadott el ingatlanfejlesztőktől.

2014.06.19 13:25MTI
Forrás: Wikipedia

A tisztséget 2003 és 2008 között betöltő Lupoljanszki bűnösségét már korábban kimondták egy ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos nagy perben, de a büntetési tételt betegsége miatt csak most hirdették ki. A volt politikus fellebbezett az ítélet ellen.

A perben május 13-án ítélték szintén hatévi börtönbüntetésre és egymillió sékel pénzbüntetésre Ehud Olmert volt izraeli kormányfőt, aki szintén volt jeruzsálemi polgármester, e tisztséget éppen Lupoljanszki előtt töltötte be. Olmert - az ítélet szerint - félmillió sékel csúszópénzt fogadott el.

A pénzt a polgármesterek azért kapták, hogy a város déli részén, egy domb tetején az oda tervezett szálloda helyett egy annál több mint tízszer nagyobb lakópark épülhessen meg. Olmert is fellebbezett az ítélet ellen, de lehetséges, hogy ismét bíróság elé állítják ugyanebben az ingatlanügyben, immár az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával.

Korábban több más - részben korrupciós - ügyben is eljárást indítottak ellene, sőt egy ízben bíróság elé állították, de azokat a vádakat ejtették. E vádak voltak azok, amelyek hatására a miniszterelnöki tisztséget 2006-tól betöltő Olmert 2009-ben lemondott a kormányfői posztról.

Amikor a tel-avivi körzeti bíróság kimondta Lupoljanszki bűnösségét, hét másik vádlottat is elítéltek, köztük Jeruzsálem volt főépítészét, aki hétévi börtönbüntetést kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.