Több százan hagyják el az országot

Lázadó tábornok miatt menekülnek a törökök Líbiából

Törökország több száz állampolgárát menekíti ki Líbiából amiatt, hogy Halifa Haftár lázadó tábornok "terroristák" támogatásával vádolta meg Ankarát, és felszólította az ország kaotikus keleti felében tartózkodó törököket, hogy hagyják el az országrészt.

2014.06.24 19:37MTI

Erről a török nagykövetség és repülőtéri tisztségviselők számoltak be kedden.

A nyugalmazott, antiiszlamista tábornok Törökországon kívül Katart is a terroristák - vagyis az iszlamisták - támogatásával vádolta meg vasárnap, és az ultimátum - amelynek határideje kedden jár le - a Perzsa-öböl menti arab ország állampolgáraira is vonatkozott.

A miszrátai nemzetközi repülőtér szóvivője elmondta, hogy 420 török munkás utazott el onnan a Turkish Airlines légitársaság gépeivel "Halifa Haftár fenyegetésének hatására".

A törökök egy erőműben dolgoztak a közép-líbiai Szirt városban. A líbiai török nagykövetség egyik tisztségviselője közölte, hogy honfitársai nem érzik magukat biztonságban és hogy további 140 török hagyja el az országot a Bengázi melletti La Abrak repülőtérről.

Törökország és Katar támogatja a Muzulmán Testvériség nemzetközi iszlamista mozgalmat, amelyet azonban Egyiptom és egyes Perzsa-öböl menti országok - például Szaúd-Arábia - terrorszervezetnek tartanak. Törökország biztonsági okokból már korábban Tripoliba költöztette bengázi konzulátusának személyzetét.

Mindazonáltal Haftár utasításait sehol az országban nem veszik komolyan, de főleg nem Líbia keleti részén, ahol számos ellensége van: iszlamista csoportok, különböző törzsek és milíciák.

Haftár vezeti a Líbiai Nemzeti Hadsereg nevű fegyveres szervezetet, amely szerepet játszott Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megbuktatásában. A szervezet háborút hirdetett az ország jelentős részét ellenőrző szélsőséges iszlamista milíciák ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.