Iraki lázadás

Putyin támogatásáról biztosította az iraki kormányfőt

Telefonon szólt oda az orosz medve.

2014.06.20 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon beszélt Núri al-Máliki iraki kormányfővel, akit támogatásáról biztosított a szunnita lázadók offenzívájával szemben.

A Kreml közleménye szerint Máliki tájékoztatta Putyint kormányának "az ország északi részén támadó terrorista csoportok" elleni harcban kifejtett lépéseiről. Hozzátette, hogy a lázadók az egész térség biztonságát fenyegetik. Putyin megerősítette, hogy Oroszország "teljes mértékben támogatja az iraki kormány lépéseit, amelyekkel a köztársaság területét gyorsan fel akarják szabadítani a terroristáktól".

A síita Málikit egyaránt bírálják iraki riválisai és amerikai politikusok. Szemére vetik, hogy felekezeti politikája a társadalom peremére sodorta a szunnitákat, és ez idézte elő a június 9. óta tartó nagyszabású szunnita offenzívát is.

Az iraki erők igyekszenek megállítani az Iraki és LevanteI Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlamista csoport vezette lázadók előrenyomulását a főváros irányába.

Barack Obama amerikai elnök katonai tanácsadók küldését ígérte, de egyelőre kizárta a légicsapások lehetőségét. Sürgette továbbá, hogy Máliki emelkedjen felül a felekezeti megosztottságon.

Obama és Putyin, akiknek a kapcsolata az ukrajnai válság miatt fagyossá vált, a következő napokban várhatóan tárgyal a közép-keleti helyzetről - jelentette be Jurij Usakov Kreml-tanácsos újságíróknak.

A múlt héten a moszkvai vezetés úgy ítélte meg, hogy az iraki lázadók előrenyomulása az amerikai katonai beavatkozás (2003-2011) "teljes" kudarcáról tanúskodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.