Szír zűr

Csak a globális fegyverembargó fékezheti meg a szír mészárlást?

Világméretű fegyverembargó bevezetését javasolta Szíria ellen az ENSZ-főtitkár.

2014.06.20 20:25MTI
Forrás: Wikipedia

Ban Ki Mun az Ázsia Társaság nevű New York-i szervezet közönsége előtt beszélt a szíriai válságról.

"Üdvözlöm Irán és Szaúd-Arábia közeledését, és remélem, hogy megteremtik a bizalmat egymás között, s megváltoztatják a Szíriában, Irakban, Libanonban és máshol folytatott romboló versengésüket" - mondta.

Ban csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi közösségnek máig nem sikerült megoldást találnia a három éve tartó és több mint 162 ezer ember halálát okozó szíriai belháborúra.

"Szíria napjainkban egyre inkább egy bukott állam képét mutatja" - jelentette ki az ENSZ főtitkára, hozzátéve, hogy "a konfliktus mára látványosan és pusztítón átterjedt Irakra".

A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet elsősorban Oroszország és Irán, az elmozdításáért harcoló felkelőket pedig a nyugati országok és a Perzsa-(Arab-)öböl menti államok támogatják. A szembenállás az ENSZ Biztonsági Tanácsát is megbénítja.

A főtitkár szerint fontos lenne felhagyni a szíriai fegyverszállításokkal. Ban Ki Mun azon véleményének is hangot adott, hogy felelőtlenség a külföldi hatalmak és csoportok részéről, hogy az atrocitások ellenére továbbra is katonai segítséget nyújtanak a polgárháborús feleknek.

"Arra szólítom fel a Biztonsági Tanácsot, hogy rendeljen el fegyverembargót. Ha a tanács megosztottsága ezt továbbra is lehetetlenné teszi, akkor felhívom az országokat, hogy fogadják azt el egyenként. A Szíriával szomszédos országoknak szigorúan tiltaniuk kellene, hogy szárazföldi határaikat és légterüket fegyverszállításra és csempészésre használják" - hangsúlyozta.

Damaszkusz egyik fő fegyverszállítója Oroszország, az Egyesült Államok "halált nem okozó" katonai felszerelésekkel, valamint - egyes közlések szerint - könnyűfegyverekkel és páncéltörő rakétákkal támogatja a felkelőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.