Akcióban az új elnök

Egyiptom: leálltak a politikai célú kivégzések

Most már "csak" emberölésért és nemi erőszakért végeztek ki három embert.

2014.06.20 19:25MTI
Forrás: Wikipedia

Egyiptomban végrehajtották a június 8-án hivatalba lépett Abdul-Fattáh esz-Szíszi elnöksége alatti első három kivégzést - adta hírül pénteki számában az al-Maszri al-Jóm című napilap.

Biztonsági források szerint a büntetés-végrehajtás csütörtökön a korai órákban hajtotta végre a halálos ítéleteket Kairóban és Alexandriában. A kivégzettek egyike, Mahmúd el-Eiszávi az ítélet szerint hat évvel ezelőtt meggyilkolta a híres marokkói énekesnőnek, Leila Gofránnak 23 éves lányát és annak egy barátnőjét.

A Bavvábat el-Vétó című egyiptomi hírportál értesülései szerint Eiszávi Heba el-Akkáddal tizenkilenc, másik áldozatával pedig négy késszúrással végzett, majd elmenekült a fiatal nőknél talált készpénzzel. A másik két elítéltet szándékos emberölés és nemi erőszak miatt akasztották fel.

A halálos ítéleteket mindössze tizenegy nappal Szíszi hivatalba lépése után hajtották végre. Sem Adli Manszúr átmeneti államfő, sem pedig a tavaly nyáron elnöki tisztségéből elmozdított iszlamista Mohamed Murszi idején nem hajtottak végre halálos ítéletet. Az al-Maszri al-Jóm szerint a Mubarak-rezsim 2011-es megbuktatása után másfél évig hatalmon lévő legfelsőbb katonai tanács idején öt elítéltet végezték ki, az utolsót közülük 2011. október 10-én.

Az arab világ legnépesebb országában több, nemzetközi felháborodást kiváltó tömeges halálos ítélet született a közelmúltban. Márciusban egy felső-egyiptomi bíróság pár órás villámperben halálra ítélte Murszi 529 támogatóját, akiknek ugyancsak egy rendőrtiszt meggyilkolását rótták a terhére. A halálos ítéletek közül később harminchét vált jogerőssé, a többi vádlott életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ugyancsak Minja városában pár héttel később 638 embert ítéltek halálra hasonló körülmények között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.