Szeptember 22.

Őszre halasztották a Mikó-ügy következő tárgyalását

Szeptember 22-ére halasztotta pénteken a ploiesti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében indított per következő tárgyalását.

2014.06.20 14:25MTI

A május végi legutóbbi tárgyaláson a védelem a pénzügyminisztériumtól kért átiratot, hogy állapítsa meg, az iskola visszaszolgáltatása nyomán érte-e kár a román államot.

A szaktárca helyett a Buzau megyei pénzügyi igazgatóság válaszolt, amely közölte: 2011 novemberében már küldött hasonló átiratot ugyanebben a perben. Az ügyvéd szerint a mostani átirat szerint a pénzügyi igazgatóság akkor közölte, hogy az ingatlan 4 millió 600 ezer lejt ér.

Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület ügyvédje viszont hangsúlyozta, hogy sem a megyei pénzügyi igazgatóság, sem a pénzügyminisztérium nem küldött novemberben ilyen átiratot, ezért rendelte el a bíróság a halasztást.

Hozzátette: a bíróságon azt is hangsúlyozta, álláspontja szerint a Buzau megyei pénzügyi igazgatóság nem illetékes ebben a kérdésben, hiszen semmi köze nincs a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön lévő ingatlanhoz.

A Mikó-perben két évvel ezelőtt a buzaui bíróság első fokon érvénytelenítette az ingatlan 2002-ben történt visszaszolgáltatását, és elítélte a restitúciós testület tagjait. Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Markó Attila volt államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját.

A restitúciós bizottság harmadik tagja Silviu Clim, a román igazságügyi minisztérium volt tanácsadója három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.