A Waffen-SS tagja volt

Őrizetbe vettek egy feltételezett náci háborús bűnöst Amerikában

Johann Breyer elismerte, hogy 17 évesen a náci fegyveres védosztag, a Waffen-SS tagja lett, azt azonban tagadta, hogy Auschwitzban tevékenykedett volna. Elmondása szerint Auschwitz közelében, a Waffen-SS tábori tüzérségénél szolgált, később pedig elhagyta az egységet.

2014.06.19 12:24MTI

Őrizetbe vettek az Egyesült Államokban egy feltételezett náci háborús bűnöst, aki a német igazságszolgáltatás szerint az Ausschwitz-Birkenau koncentrációs tábor egykori őreként legalább 344 ezer ember meggyilkolásában segédkezett - adta hírül csütörtökön a dpa német hírügynökség.

A 89 éves Johann Breyer ellen a németországi Weiden in der Oberpfalz ügyészsége adott ki letartóztatási parancsot. A vádirat szerint azoknak a zsidóknak a megöléséről van szó, akiket a második világháború idején Németország, Magyarország és az egykori Csehszlovákia területéről szállítottak vonaton Auschwitzba, ahol gázkamrákban lelték halálukat.

Egy ügyészségi szóvivő a német hírügynökséggel közölte: a csehszlovákiai születésű férfi szerdán megjelent egy philadelphiai bíró előtt és a következő, augusztus 21-én esedékes meghallgatásáig - amikor is a Németországnak történő esetleges kiadatásáról döntenek - őrizetben tartják.

Breyer elismerte, hogy 17 évesen a náci fegyveres védosztag, a Waffen-SS tagja lett, azt azonban tagadta, hogy Auschwitzban tevékenykedett volna.

Elmondása szerint Auschwitz közelében, a Waffen-SS tábori tüzérségénél szolgált, később pedig elhagyta az egységet. A feltételezett náci háborús bűnös 1952-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol nyugdíjazásáig szerszámkészítőként dolgozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.