Iraki lázadás

Bagdad légi támogatást kért az Egyesült Államoktól

"Irak a két ország közötti biztonsági megállapodás értelmében hivatalosan Washington segítségét kérte abban, hogy mérjen légicsapásokat a terrorista csoportokra".

2014.06.18 18:48MTI
Forrás: youtube.com

Bagdad hivatalosan azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy nyújtson légi támogatást az utóbbi napokban előretörő dzsihádisták ellen - jelentette be szerdán Hosjar Zebari iraki külügyminiszter. Washingtonban megerősítették a kérést.

"Irak a két ország közötti biztonsági megállapodás értelmében hivatalosan Washington segítségét kérte abban, hogy mérjen légicsapásokat a terrorista csoportokra" - mondta dzsiddai sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió tájékoztatása szerint Zebari az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) szaúd-arábiai találkozójának alkalmából tárgyalásokat folytatott az iraki helyzetről.

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy az amerikai nagykövetség kiürítésének esetére 550 tengerészgyalogossal és CV-22 Osprey típusú billenő rotoros repülőgépekkel a fedélzetén megérkezett a Perzsa-(Arab-)öbölbe a Mesa Verde partra szállító hajó.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul.



Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök parancsnoka egy szerda reggeli szenátusi meghallgatáson Washingtonban megerősítette, hogy az iraki kormány katonai légi segítséget kért az Egyesült Államoktól - jelentette a BBC.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.