Hamarosan odaérnek

Az iszlamista fegyveresek már kevesebb mint száz kilométerre vannak Bagdadtól

Az iszlamista fegyveresek csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól, Bagdadtól, miután a hét elején villámgyors műveletekkel nagy területeket foglaltak el az ország északi részén.

2014.06.12 11:23MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A felkelők ellenőrzésük alá vonták a fővárostól 90 kilométerre fekvő Dzuluíja városát - mondta a rendőrség egy ezredese, továbbá helyi lakosok telefonon. Egy helybeli arról számolt be, hogy fegyveresek cirkáltak a város utcáin, miközben a körzetben egyetlen kormánykatona sem volt.

A lázadók - mielőtt hatalmukba kerítették Dzuluíját - megkísérelték elfoglalni Szamarrát is, de ezt a kormányerők megakadályozták. Szamarrában nyolc évvel ezelőtt, 2006 februárjában merényletet követtek el egy síita imám mauzóleuma ellen, ami véres konfliktust robbantott ki a szunnita és síita lakosok között.

A mintegy két évig tartó háborúskodásban több ezren haltak meg. Akkor még Irakban tartózkodtak az amerikai irányítás alatt álló nemzetközi erők. Egy kurd szóvivő csütörtökön azt jelentette be, hogy a legnagyobb városok közé tartozó Kirkuk teljes egészében kurd erők kezére került.

Hozzátette, hogy az iraki hadsereg elhagyta a Ninivével szomszédos tartományban fekvő várost. Az iraki parlament csütörtökön ül össze, hogy Núri al-Máliki kormányfő kezdeményezésére rendkívüli állapotot rendeljen el. Az állami televízió csütörtökön azt jelentette, hogy a hadsereg különleges egységei visszavették az ellenőrzést Tikrítben, amelyet az iszlamisták előző nap foglaltak el.

A jelentésből azonban nem derül ki pontosan, hogy a tartományi kormányzóság épülete mellett mely objektumok és a város mely részei kerültek ismét a kormányhadsereg kezére. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport kedden elfoglalta Moszult, Irak második legnagyobb városát, Ninive tartományt, valamint Kirkuk és a szintén közeli Szalaheddin tartomány egyes körzeteit.

Az ILIÁ szerdán vonta ellenőrzése alá a Moszul és Szamarra között fekvő Tikrítet. Abu Mohamed al-Adnani, az ILIÁ szóvivője egy szerdai hangüzenetben arra buzdított, hogy vonuljanak Bagdad ellen.

Al-Máliki kormányfő szerdán felszólította a különböző törzseket, hogy nyújtsanak támogatást a kormányhadseregnek és a rendőrségnek, kérte egyben a lakosságot, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a hadseregbe, és vegyenek részt az ILIÁ elleni harcban.

Az ILIÁ a Twitteren korábban azt is közölte, hogy a Bagdad elleni offenzíva célja "az egész állam elfoglalása és megtisztítása a hitehagyottaktól". A szíriai polgárháborúban is aktív szélsőséges szervezet korábban bejelentette, hogy egy kalifátust akar létrehozni Szíria és Irak területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.