Hadgyakorlat

Nemzetközi gyakorlaton vesznek részt a magyar Gripenek

Az évenkénti találkozó fő célja a légierők közötti együttműködés elősegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása.

2014.06.17 04:29MTI

A Magyar Honvédség Gripen vadászgépei is részt vesznek Németországban a hétfőn kezdett Tiger Meet elnevezésű nemzetközi gyakorlaton - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. Közleményük szerint az évenkénti találkozó fő célja a légierők közötti együttműködés elősegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása.

A június 27-ig tartó gyakorlaton olyan körülmények között hajtják végre az összetett feladatokat, amelyeket valós harchelyzetek tapasztalatainak felhasználásával terveztek meg. A Magyar Honvédség eddig két alkalommal vett részt repülőgépekkel a Tiger Meeten. A kecskeméti Puma század JAS 39 típusú Gripen vadászgépei 2009-ben Belgiumban, 2010-ben pedig Hollandiában gyakoroltak. Idén a németországi Schleswig-Jagel repülőbázison rendezik meg a gyakorlatot, amelyen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt állománya öt Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 katonával vesz részt.

A magyarok számára különösen fontos az idei Tiger Meeten való részvétel, ugyanis a 2009-es gyakorlaton nyújtott teljesítmény és az összes részt vevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján a kecskeméti Pumák akkor előfelvételt nyertek a Tigrisek közé. A teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet megkapni és folyamatos jelenléttel lehet fenntartani. A teljes körű tagságról a mostani gyakorlat ideje alatt fognak szavazni - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.