Afgán elnökválasztás

Abdulla szerint ellenfele tömeges csalásnak köszönheti előnyét

Megfigyelők attól tartanak, hogy a csalással való kölcsönös vádaskodások miatt elhúzódó hatalmi harc alakulhat ki az etnikai választóvonalak mentén, és ez veszélyeztetheti Afganisztán történelmének első demokratikus hatalomátadását.

2014.06.16 18:33MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

Abdulla Abdulla afgán elnökjelölt hétfőn kijelentette: ellenfele feltehetően tömeges csalásnak köszönhet egymillió voksot, amellyel vezet a választás második fordulója után.

Az Abdulla kampánystábjából érkező értesülések szerint Gáni a szombati, második fordulós voksoláson közel egymillió szavazatos előnyt ért el. Hivatalos választási eredményeket legkorábban július 2-ra ígértek.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a csalással való kölcsönös vádaskodások miatt elhúzódó hatalmi harc alakulhat ki az etnikai választóvonalak mentén, és ez veszélyeztetheti Afganisztán történelmének első demokratikus hatalomátadását.

Abdulla pastu-tádzsik eredetű, de főként a tádzsikok támogatják, míg Gáni, a Világbank volt közgazdásza, pastu, akárcsak Hamid Karzai, a távozó államfő. "Mindig is mondtam, hogy a legfőbb ellenfelem csal" – jelentette ki újságírók előtt Abdulla Abdulla volt külügyminiszter, a tálibellenes ellenállás egykori harcosa.

A politikus konkrétan nem nevezte meg ellenfelét, Asraf Gáni korábbi pénzügyminisztert, de a munkatársai feltételezik, hogy Gáni híveinek, illetve Hamid Karzai leköszönő elnökhöz közel álló személyeknek közük volt a csalásokhoz. A választás napján a tálib lázadók több száz embert öltek meg, illetve sebesítettek meg.

Az afgánok azonban nem hagyták magukat megfélemlíteni, és a Független Választási Bizottság becslései szerint több mint hétmillión járultak az urnákhoz. Abdulla megkérdőjelezte a bizottság által közölt részvételi arányt, szerinte a szavazásra jogosult mintegy 12 millió állampolgárból csak több mint ötmillió szavazott.

A választási csalásokkal foglalkozó testület szerint eddig 560 bejelentést kapott, de továbbra is érkeznek csalásokkal kapcsolatos panaszok. Abdulla, akit 2009-ben csalásra hivatkozva visszavonult a második fordulóból, így végül Karzait hirdették ki győztesnek, öt évet töltött ellenzékben, és várhatóan keményen fog küzdeni az elnökségért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.