Fegyveres támadások

Rengetegen meghaltak az afgán elnökválasztás napján

A voksolást 273 fegyveres támadás árnyékolta be, 176 felkelő, 44 civil és a biztonsági erők 29 tagja vesztette életét a merényletekben és összecsapásokban.

2014.06.15 16:20MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Mintegy kétszázötven halálos áldozatot követelt az erőszak Afganisztánban az elnökválasztás második fordulójának napján - közölték vasárnap, a választás utáni napon az afgán hatóságok.

A voksolást 273 fegyveres támadás árnyékolta be, 176 felkelő, 44 civil és a biztonsági erők 29 tagja vesztette életét a merényletekben és összecsapásokban.

Az ország történetében most első alkalommal kerül egy demokratikusan megválasztott elnök kezéből szintén demokratikus választás útján egy másikéba a hatalom. A második fordulóba Abdulla Abdulla volt külügyminiszter és Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter jutott be.

A jelenlegi államfő, az országot 12 éve kormányzó Hamid Karzai az alkotmány értelmében már nem indulhatott újból az elnöki posztért. A választási részvétel a tálibok fenyegetései és az erőszakcselekmények ellenére is a vártnál magasabban, 60 százalék körül alakult.

Az előzetes eredmények közzététele július 2-án, a végleges adatok ismertetése július 22-én várható. Hatalmi vákuum kialakulásával fenyeget, hogy Abdulla Abdulla megkérdőjelezte az afgán választási bizottság közléseit a választás tisztaságáról, míg Asraf Gáni már a választás győztesének tekinti magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.