Ukrán válság

Újra ukránok ellenőrzik Mariupol központját

Mariupol a Donyec-medence második legnagyobb városa.

2014.06.13 12:55MTI
Forrás: youtube.com

Az ukrán fegyveres erők pénteken elfoglalták Mariupolt, az Azovi-tenger északi partján fekvő települést, ahol a fegyveres oroszbarát felkelők heteken át ellenőrzésük alatt tartották a középületeket.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán azt közölte, hogy súlyos harcok voltak, amelyek során a kormányegységek kiszorították a szakadárokat a település központjából.

A műveletben az Azov és a Dnyeper-1 különleges belügyi egység, valamint a Nemzeti Gárda vett részt. A harcokban gránátvetőket és harckocsit vetettek be, és sikerült minden kulcsfontosságú pontot elfoglalni.

Két aknát hatástalanítottak, illetve felszámoltak több pontot, ahonnan orvlövészek nyitottak tüzet. Egy felderítő és járőr harcjárművet a szakadárok megsemmisítettek. Tizenegy felkelőt őrizetbe vettek, öt meghalt, míg az ukrán fegyveres erők négy katonája vesztette életét.

A város önkormányzatának épületén ukrán zászló leng. A hadművelet jelenleg is tart. Mariupol a Donyec-medence második legnagyobb városa, több mint félmillió lakosa van.

A kormánycsapatok állításuk szerint mintegy 120 kilométeres ukrán-orosz határszakaszt ismét ellenőrzésük alá vontak, amelyet korábban az ukrán határőrség feladott. Egy 184 kilométeres határszakasz azonban továbbra is a szakadárok kezén van.

Az ukrán-orosz közös határ mintegy 2 ezer kilométer hosszú. Az Ukrajna negyedik leggazdagabb emberének tartott Ihor Kolomojszkij milliárdos - akit márciusban neveztek ki a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzójának - szögesdróttal ellátott fal építését javasolta a közös határszakasz teljes hosszán. A kormányzó már be is nyújtotta az építési tervet az elnöki hivatalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.