Nyomornegyedben

Elfogták a világ egyik legkeresettebb terroristáját

A hadsereg és a rendőrség merényletekben és emberrablásokban való közreműködés miatt körözte Mundost, akit 2004-ben egyszer már őrizetbe vettek, de 2007-ben megszökött.

2014.06.11 11:21MTI
freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

Őrizetbe vették szerdán a Fülöp-szigeteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő helyi fegyveres csoport befolyásos parancsnokát, aki az egyik legkeresettebb terrorista az Egyesült Államok nyilvántartása szerint.

Khair Mundost, az Abu Szajjaf muzulmán szélsőséges csoport vezetőségének tagját a manilai nemzetközi repülőtér közelében, egy nyomornegyedben fogták el. A hatóságok szerint egyelőre nem világos, miért utazott a fővárosba az egyébként az ország déli részén élő férfi.

A hadsereg és a rendőrség merényletekben és emberrablásokban való közreműködés miatt körözte Mundost, akit 2004-ben egyszer már őrizetbe vettek, de 2007-ben megszökött. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Mundost pénzmosással is vádolják.

A terrorista korábban elismerte, hogy az al-Kaidától pénzt szerzett Fülöp-szigeteki merényletek finanszírozására. Eduardo Ano, a Fülöp-szigeteki katonai hírszerzés főnöke szerint Mundos elfogásával komoly csapást mértek az Abu Szajjafra.

A férfi a csoport pénzügyi és logisztikai felelőseként tevékenykedett, valamint a kiképzésekben és a merényletek kitervelésében is fontos szerepet játszott. A mintegy 300 fegyveres harcost számláló Abu Szajjaf az utóbbi két évtizedben számtalan emberrablást, pokolgépes robbantást és lefejezést hajtott végre a délkelet-ázsiai országban.

Az Egyesült Államok által terrorcsoportnak nyilvánított szervezetet az 1990-es évek elején alapították a Manilától 860 kilométerrel délre fekvő Basilan szigetén. Washington a csoport számlájára írja a Fülöp-szigetek déli részén állomásozó amerikai katonák elleni véres támadásokat.

Az amerikai kormány 2009-ben 500 ezer dolláros (113 millió forintos) vérdíjat tűzött ki Mundos fejére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.