Több műsor is elmarad

Megszorítások ellen sztrájkol az olasz közszolgálati rádió-televízió

Sztrájk bénítja meg szerdán a RAI olasz közszolgálati rádió és televízió műsorsugárzását. A római kormány megszorításai ellen meghirdetett munkabeszüntetéshez a RAI újságíró szakszervezete azonban nem csatlakozott.

2014.06.11 08:24MTI
freedigitalphotos.net/Ambro

A szerdai tévéhíradók öt percesre csökkentek a RAI csatornáin. Rövid hírösszefoglalókat olvasnak fel, képbejátszások és közvetítések nélkül. A munkabeszüntetés miatt elmarad több műsor is.

A sztrájkot meghirdető szakszervezetek tagjai a RAI olaszországi székházai előtt tüntetnek a Matteo Renzi olasz miniszterelnök által bejelentett takarékossági program ellen, amely 150 millió euró (45 milliárd forint) kiadáscsökkentésre kötelezi az országos csatornát.

A sztrájkot a RAI operatőreit, gyártásvezetőit, technikai személyzetét képviselő CGIL és az UIL szakszervezeti föderáció vezeti azt hangoztatva, hogy a pénzelvonás egyetlen következménye a munkahelyek felszámolása lesz.

Nem csatlakozott a harmadik legnagyobb érdekképviseleti szervezetnek számító UIL és a RAI-nál dolgozó újságírókat tömörítő Usigrai sem, amely szerint a számos más ágazatot is sújtó takarékossági kötelezettség alól a közmédia sem vonhatja ki magát. Matteo Renzi szégyennek nevezte a sztrájkot, amelyet szerinte az olaszok többsége nem támogat.

A miniszterelnök szerint elegendő lenne piacra dobni a RAI egyik műsorszóró vállalatát, ennek bevételével máris fedeznék a megszorítás összegét. Az 1954-től sugárzó RAI-nál az ötödik legnagyobb televíziós csoport Európában. Az olasz közszolgálati rádió-televíziónak több mint harminc csatornája és 11 ezer dolgozója van.

A részvénytársaságként működő RAI több mint 99,5 százalékos tulajdonosa az olasz pénzügyminisztérium. A televízió készüléket birtokló olaszok fejenként évi 113,5 eurót (mintegy 34 ezer forintot) fizetnek előfizetési díjként.

A RAI jelenlegi elnökét Anna Maria Tarantolát, a Banca d'Italia olasz jegybank egykori vezetőjét 2012 nyarán Mario Monti volt olasz kormányfő nevezte ki azzal a feladattal, hogy csökkentse a közszolgálati média kiadásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.