Dél-Korea

Az elsüllyedt komp tulajdonosa után kutatva rajtaütöttek egy vallási közösség székhelyén

A hatóságok már három hete próbálják őrizetbe venni Ju Bjung Unt. A férfi tagja egy olyan egyháznak, amelyet bírálói szektának tartanak és tömeges öngyilkosságokhoz kötnek.

2014.06.11 07:39MTI
Forrás: YouTube

A dél-koreai rendőrség nagy erőkkel rajtütött szerdán egy vallási közösség székhelyén a fővárostól, Szöultól délre, hogy nyomára bukkanjon az áprilisban elsüllyedt Sewol komphajó eltűnt tulajdonosának.

A hatóságok már három hete próbálják őrizetbe venni Ju Bjung Unt. A férfi tagja egy olyan egyháznak, amelyet bírálói szektának tartanak és tömeges öngyilkosságokhoz kötnek. A rajtaütésről készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy a rendőrök nagy számban behatolnak a fővárostól 80 kilométerre fekvő, Anszong településen lévő birtokra.

Egy tartományi szóvivő elmondta, mintegy hatezer rendőr vett részt a házkutatásban. A hajó tulajdonosát azonban az első értesülések szerint nem találták. Ju ellen adóelkerülés, sikkasztás és gondatlanság vádjával indítottak eljárást.

Az ügyészség szerint azért történhetett meg a több mint 300 utas halálával járó kompkatasztrófa, mert a hajót üzemeltető Chonghaejin Marine társaság jogtalanul a gyanúsított családjának juttatta a nyereség túlnyomó részét és így nem jutott elég pénz a megfelelő biztonsági berendezésekre és személyzetre.

A vállalat vezérigazgatóját és négy középvezetőjét már őrizetbe vették, amiért a hajó túl volt terhelve rakománnyal. A hatóságok azt gyanítják, hogy Ju az egyik szektatag otthonában rejtőzködik. Kedden egyébként megkezdődött az első bírósági eljárás a kompbaleset ügyében a hajó személyzetének tizenöt tagja ellen.

A komp kapitányát és három főtisztjét emberöléssel vádolják, amiért Dél-Koreában halálbüntetés is kiszabható. Két tengerész ellen a hajó elhagyása miatt indult eljárás, ezért életfogytiglani börtön a maximális büntetés. A Szevol nevű komp április 16-án süllyedt el Dél-Korea délnyugati partjai közelében.

A hajón 476-an utaztak, köztük 326 középiskolás diák. A parti őrség csak 172 embert tudott kimenteni a baleset után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.