A vád: gondatlanságból elkövetett emberölés

Dél-koreai kompbaleset: vádemelés a hajó kapitánya és a legénység tagjai ellen

Elmarasztó ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetés vár rájuk.

2014.05.15 07:26MTI
Forrás: YouTube

Az ügyészség szerint a 69 éves kapitány, Ri Dzsun Szok és a komp legénységének három tagja elhagyta a süllyedő hajót, miközben arra kérte az utasokat - zömében középiskolásokat -, hogy maradjanak a hajókabinokban.

Az ügyészség szerint a parti őrség hajói az elsők között mentették meg őket. Elmarasztó ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetés vár rájuk. A Sewol komphajó április 16-án süllyedt el, több mint 470 emberrel - köztük négynapos tanulmányi kiránduláson lévő 325 középiskolással - a fedélzetén süllyedt el.

A hivatalos adatok szerint 281-en meghaltak, további 23 embert eltűntként tartanak nyilván. A baleset napján 172 utast sikerült kimenteni a hajóról. Ez volt Dél-Korea történelmének legsúlyosabb tengeri balesete. Immár egy hónapja folyik a kutatás az eltűntek után, százhúsz búvár vesz részt benne.

A katasztrofális baleset legvalószínűbb oka egy hirtelen irányváltás volt a szakértői vizsgálatok egyelőre nem végleges következtetése szerint. A hajó egy szűk csatornán haladt át Dzsindo szigeténél, s eközben éles (15 fokos) fordulatot tett, majd felborult, és elsüllyedt - közölte a rendőrség és az ügyészség külön csoportja csütörtökön.

Az oldalára billent jármű egyrészt rakománya miatt, másrészt azért sem tudta visszanyerni az egyensúlyát, mert hiányzott a ballasztvíz a tartályaiból - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.