Austro Control

Bezavart a sógoroknál a magyarországi NATO-gyakorlat

Csütörtökön 14 óra után huszonöt percig kézi üzemmódban, a pilótákkal rádión keresztül kapcsolatot tartva kellett ellátni a légiirányítási feladatokat Ausztriában.

2014.06.08 12:02MTI
Forrás: youtube.com

Az index.hu ismertetése szerint a Kurier című osztrák lap arról ír, hogy egy magyarországi NATO-gyakorlat zavarhatta meg csütörtökön az osztrák, a szlovák és a cseh légiirányító rendszert. Az Austro Control szóvivője szintén azt mondta a Kuriernek, hogy a csütörtöki üzemzavart egy magyarországi NATO-gyakorlat okozhatta.

A hivatalos tájékoztatás szerint csütörtökön 14 óra után huszonöt percig kézi üzemmódban, a pilótákkal rádión keresztül kapcsolatot tartva kellett ellátni a légiirányítási feladatokat Ausztriában, mert több gép eltűnt a légiirányítók képernyőiről.

A Kurier szerint ráadásul ahuszonötperces adat már egy csillapított becslés, és valójában délután 5-ig nem működtek a műszerek. A szomszédos országokban ugyanez a hiba fél nyolcig okozott üzemzavart.

Úgy tudják, közben Magyarországon a NATO épp az elektronikus hadviseléssel kísérletezett, repülőgépek jeladóit próbálták megzavarni. Ez a gyakorlat kapcsolhatta ki a polgári repülőkön azokat a berendezéseket, amik az irányról és a sebességről küldenek automatikusan információt a légiirányítás felé.

A budapesti Honvédelmi Minisztériumból későbbre ígértek reakciót a hírre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.