Titkos adatgyűjtés

Snowden miatt súlyos veszteség érte a hírszerzést és a diplomáciát

Barack Obama amerikai elnök elismerte, hogy Edward Snowden leleplezései miatt súlyos veszteség érte az amerikai hírszerzést és diplomáciát.

2014.06.07 10:25MTI
Forrás: Wikipedia

"Ezek a leleplezések nagyon jelentős hatással voltak a felderítő műveleteinkre szerte a világban, rontották a diplomáciai viszonyunkat egy sor országgal, csökkentették a képességünket, hogy szembeszálljunk azokkal, akik keresik a védelmi rendszerünk gyönge pontjait" - mondta az amerikai elnök az NBC televíziónak pénteken adott interjúban.

Obama úgy fogalmazott, hogy az amerikai hírszerzés "sokkal visszafogottabban tevékenykedik, mint a mozikban és tévékben látható, vagy ahogyan egyes megfigyelők leírják". Elismerte ugyanakkor, hogy a kormány és a magáncégek számára hatalmas lehetőségek nyíltak az adatszerzésben.

Edward Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa 2013 közepén szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től, és ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Az adatgyűjtési információk napvilágra kerülése világszerte nagy felzúdulást váltott ki, az Obama-kormány védekezésre kényszerült.

Snowden tavaly nyáron átmeneti menedéket kapott Oroszországban. Ha hazatérne, akár 30 éves börtönbüntetésre is ítélhetnék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.