Titkos adatgyűjtés

"A világ egyik legérdekesebb demokráciájában" kért menedéket Snowden

"Soha nem akartam Oroszországba menni, Latin-Amerika volt a célom, Ecuador, de útlevelem bevonása miatt nem tudtam folytatni az utat".

2014.06.02 09:50MTI
Forrás: youtube.com

Más országok között Brazíliától is szabályosan menedékjogot kért Edward Snowden, az Oroszországba szökött amerikai informatikus, aki leleplezte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját - állítja ő maga egy interjúban.

A Globo brazil tévében vasárnap este sugárzott interjúban Snowden elmondta, hogy július végén lejár az oroszországi tartózkodási engedélye, s ha Brazília menedéket ajánlana fel neki, azt örömmel elfogadná, nagyon szívesen élne abban az országban. "Amikor amerikai útlevelem bevonása miatt tíz hónappal ezelőtt a moszkvai repülőtéren rekedtem, menedékjogot kértem több országtól, köztük Brazíliától. Szabályos kérvényt nyújtottam be" - mondta.

A brazil külügyminisztérium azonban nem fogadta el szabályosnak a kérelmet - tette hozzá. "Számomra ez újdonság, mintha nem tartottam volna be az eljárási rendet" - jelentette ki. Ismét elmondta, hogy egyetlen országnak sem adott át semmilyen dokumentumot a menedékjog érdekében, minthogy azt humanitárius okokból kellene megkapnia.

Amikor bevonták az útlevelét, éppen Ecuadorba tartott volna - folytatta Snowden. "Soha nem akartam Oroszországba menni, Latin-Amerika volt a célom, Ecuador, de útlevelem bevonása miatt nem tudtam folytatni az utat" - mondta.

Azután, hogy Snowden más országok között Brazíliától is menedéket kért, ennek támogatására aláírásgyűjtés indult az interneten, s azt már több mint 1,1 millióan aláírták. Az aláírásgyűjtést David Miranda indította, a brazil állampolgárságú aktivista Glenn Greenwald amerikai újságíró élettársa. Greenwald az elsők között jutott hozzá Snowden titkos dokumentumaihoz, mielőtt azokat nyilvánosságra hozta.

A petíció szövegében egyebek mellett az áll, hogy "a szabad internet és a magánszféra védelméért folytatott nemzetközi harcban vezető szerepet játszó Brazília ideális menedékhely" emberjogi aktivisták számára. Maga Snowden is "a világ egyik legérdekesebb és legélénkebb demokráciájaként" jellemezte a majdnem kétszázmillió lakost számláló dél-amerikai országot egy decemberben megjelent nyílt levelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.