Titkos adatgyűjtés

Vodafone: "néhány ország" közvetlenül figyeli az adatforgalmat

Annak a 29 országnak a zömében, ahol a vállalat jelen van, a hatóságoknak előzetes bírósági engedélyt kell beszerezniük ahhoz, hogy figyelhessék a cég hálózatának adatforgalmát, "egyes" országokban azonban a rendőrségnek "közvetlen rálátása" van az előfizetők mobiltelefonos és internetes kommunikációjára.

2014.06.06 18:55MTI
freedigitalphotos.net/stockimages

"Néhány ország" kormányának közvetlen hozzáférése van a Vodafone helyi adatforgalmi hálózatához - közölte pénteken Londonban ismertetett jelentésében a nemzetközi távközlési szolgáltató cég. Azt azonban nem tették közzé, hogy melyek ezek az országok.

A jelentésből az is kiderült, hogy a magyar hatóságok a törvényeknek megfelelően majdnem 76 ezer esetben kértek kommunikációs adatokról információt egy év alatt.

A jelentés szerint annak a 29 országnak a zömében, ahol a vállalat jelen van, a hatóságoknak előzetes bírósági engedélyt kell beszerezniük ahhoz, hogy figyelhessék a cég hálózatának adatforgalmát, "egyes" országokban azonban a rendőrségnek "közvetlen rálátása" van az előfizetők mobiltelefonos és internetes kommunikációjára.

A Vodafone közleménye szerint a cég tiszteletben tartja előfizetőinek jogát a magánszféra védelmére, de be kell tartania az olyan törvényeket is, amelyeket a nemzetbiztonság és a közbiztonság védelmére alkottak az érintett országokban. A BBC értesülése szerint a 29 ország közül hat olyan van, amelyben a hatóságoknak állandó - vagyis előzetes engedélykérést nem igénylő - hozzáférésük van a kommunikációs forgalomhoz.

A Vodafone ugyanakkor közölte, hogy nem nevezheti meg ezeket az országokat, mert a helyi törvények tiltják az ilyen jellegű információ nyilvánosságra hozatalát.

Az egyik legnagyobb brit emberi jogi csoport, a Liberty vezetője, Shami Chakrabarti pénteki nyilatkozatában "példátlannak és elborzasztónak" nevezte, hogy egyes kormányok "csak egy kapcsolókattintással" belehallgathatnak telefonhívásokba.

Hozzátette: a CIA egykori alkalmazottja, Edward Snowden által kiszivárogtatott megfigyelési adatokból eddig is világos volt, hogy az internetet "szabad pályának" tekintik a hatóságok, ezért "az analóg korszakban" megragadt törvényeket "digitális frissítésnek" kell alávetni.

A Vodafone jelentéséből az is kiderült, hogy a magyar hatóságok a törvényeknek megfelelően majdnem 76 ezer esetben kértek kommunikációs adatokról információt egy év alatt.

A cég által a magyar adatkérési számokhoz fűzött kiegészítés szerint Magyarországon a szolgáltatók számára nem engedélyezett bármiféle információ közzététele az illetékes miniszter vagy az adott hírszerzési hatóság vezetője előzetes kifejezett engedélye nélkül olyan esetekben, amikor az információkérés a hírszerzési szolgálatoktól érkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.