Német tudósok

Exhumálják a kolozsvári zsidó temetőben elhantolt német katonák maradványait

Német szakemberek exhumálják azoknak a német katonáknak a maradványait, akiket a második világháború idején a kolozsvári zsidó temetőbe hantoltak el.

2014.06.06 18:38MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A maszol.ro erdélyi magyar portál közlése szerint a kolozsvári Tordai úti zsidó temetőbe egy olyan korban temettek el több száz német és magyar katonát, amikor a zsidó közösség nem tiltakozhatott ez ellen.

Schwartz Róbert, a kolozsvári hitközség vezetője évekkel ezelőtt elkezdte a küzdelmet az önkényesen elfoglalt temető felszabadításáért. A kihantolás során eddig 170 német katona maradványait hozták a felszínre, ám a szakemberek további maradványokat keresnek.

Ezeket külön zsákokba teszik az elesett katonák névtáblájával együtt, nyilvántartásba veszik, és a kelet-romániai Jászvásárban (Iasi) egy német katonai temetőben hantolják el újra, immár különálló, megjelölt sírokba.

A zsidó hitközség vezetője a magyar katonasírok kihantolását és elköltöztetését is kezdeményezte, de - amint a portál közölte - a román védelmi minisztériumhoz több mint egy éve intézett kérvényre egyelőre nem érkezett válasz.

Schwartz Róbert fontosnak tartotta, hogy a német katonák megfelelő kegyeleti helyre kerülnek, és nem jeltelen sírokban fekszenek majd, mint a kolozsvári zsidó temetőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.