Egy rendőr életét vesztette

Templom udvarából lőttek aknagránátot a szakadárok

Egy rendőr életét vesztette, két másik súlyosan megsebesült pénteken, amikor szeparatisták egy templom udvarából aknavetővel tüzet nyitottak a belügyi erők útellenőrző pontjaira a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén Szlovjanszk városánál.

2014.06.06 17:39MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A belügyminisztérium sajtóközleménye szerint az áldozatul esett rendőrök a Kelet-Ukrajnában működő fegyveres szakadár csoportok felszámolására indított terrorellenes műveletben vettek részt. A sebesülteket egy katonai kórházba szállították.

A belügyi tárca közleményében "szentségtörésnek" nevezte azt, hogy a szakadárok egy templom területére fegyvereket vittek be. "Az ukrán rendvédelmi hatóságok fenntartják maguknak a jogot, hogy az adott körülmények ellenére megtegyék a szükséges lépéseket az agresszorok megállítása érdekében" - áll a közleményben.

Közben pénteken a helyi média arról számolt be, hogy a szakadárok újabb harckocsit szereztek: ezúttal egy második világháborús ISZ-3-as nehézpáncélost, amely egy betonemelvényen volt kiállítva a nyílt ég alatt a Donyeck megyei Kosztyantinyivka településen.

A Joszif Sztálin egykori szovjet diktátorról elnevezett ISZ harckocsikat 1943-1953. között gyártották. A kiállítási tárgyat sikerült a szakadároknak beindítaniuk. A második világháború egyik legerősebb szovjet nehézpáncélosa 122 milliméteres ágyúval van felszerelve, amiből D-30-as taracklövegeket is ki lehet lőni.

Miközben - a kijevi vezetés állítása szerint - Oroszországból a legmodernebb fegyverekkel látják el a kelet-ukrajnai szeparatista csoportokat, Donyeck megyében nem először tulajdonítanak el szakadárok kiállítási tárgyakat: május 11-én, a Donyeck és Luhanszk megye önállóságáról rendezett törvényellenes népszavazás napján egy csoportjuk betört a Donyec-medence felszabadulásának emlékmúzeumába, ahonnan a kiállított tárgyak közül második világháborús fegyvereket zsákmányoltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.