Ukrán válság

Életben lehet a szakadárok fogságában lévő négy EBESZ-megfigyelő

Két autóval utaztak, amikor fegyveres szeparatisták feltartóztatták őket a Luhanszktól mintegy 100 kilométerre lévő Szeverodonyeck városában.

2014.06.03 20:51MTI
Forrás: youtube.com

Életben vannak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két megfigyelői csoportjának a tagjai, s feltehetően a kelet-ukrajnai szakadárok fogságában vannak - jelentette be kedden Genfben Lamberto Zannier, a szervezet főtitkára.

"Tudjuk, hol tartózkodnak, életben vannak és jól vannak" - mondta a tisztségviselő, leszögezve, hogy a válság kellős közepén számára most az a legfontosabb, hogy elérjék a megfigyelők gyors és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Zannier "botrányosnak" nevezte, hogy az emberi jogok és a biztonság helyzetének a vizsgálatával megbízott EBESZ-megfigyelőket fogvatartóik kémeknek minősítik.

A szervezet különleges megfigyelői missziója a múlt csütörtök este óta nem tud kapcsolatba lépni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében dolgozó egyik csoportjával. A küldöttség Facebook-oldalán pénteken nyilvánosságra hozott közleménye szerint a megfigyelői csoport négy főből és egy ukrán tolmácsból áll. Két autóval utaztak, amikor fegyveres szeparatisták feltartóztatták őket a Luhanszktól mintegy 100 kilométerre lévő Szeverodonyeck városában. A szakadárok ugyanakkor pénteken azt állították, hogy elengedték foglyaikat, valójában ennek egyelőre semmi jele. Előző nap a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaságának" sajtosztálya azt közölte, hogy a megfigyelőket nem foglyul ejtették, hanem csak a "kijárási tilalom miatt nem engedték ki" őket.

Az EBESZ-nek közben egy másik megfigyelői csoportja van fogságban a szomszédos Donyeck megyében. A szintén négyfős, Donyeckben dolgozó csoporttal még május 26-án vesztették el a kapcsolatot. Az ukrán külügyminisztérium előző nap közzétette, hogy értesülésük szerint a svájci, dán, észt és török megfigyelő életben van.

Ugyancsak a múlt héten egyébként Jeffrey Feltman, az ENSZ-főtitkár helyettese arról számolt be, hogy szabadon engedték az EBESZ egy harmadik, néhány órán át fogságban tartott tizenegy fős csoportját, melynek tagjait a múlt szerdán tartóztatták fel a szakadárok Donyeck megyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.