Legalább harminchárman meghaltak

Pokolgépes merényletek és támadások Irak északi részén

Legalább harminchárman meghaltak pénteken Irak északi részén történt merényletekben, valamint a biztonsági erők és a felkelők közötti összecsapásokban.

2014.06.06 15:03MTI
freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

Moszul város nyugati részén négy rendőr és három katona lázadókkal vívott harcokban halt meg. A felkelők tizenhat embert vesztettek. Egy civil a nagyváros keleti részében vesztette életét aknagránát becsapódásában.

A Moszultól keletre fekvő Muvaffakíjában négy ember meghalt, 45 megsebesült két öngyilkos merénylő támadásában, a török határ közelében lévő területen, ahol jórészt a sabak vallási kisebbség tagjai élnek elzárkózva, mintegy harmincezren.

A szunnita iszlamista csoportok eretneknek tekintik az ezoterikus szektát. Moszultól délre, Hammán-el-Alíl településen katonák megöltek öt öngyilkos merénylőt, akik a testükre erősített pokolgépet készültek működésbe hozni - közölte a rendőrség, valamint a helyi halottasház.

Az év eleje óta mintegy 4300 ember halt meg Irakban különböző erőszakcselekményekben. Csupán májusban kilencszázan vesztették életüket, 2008 óta a legtöbben egy hónap alatt. Az iraki hatóságok főként külső tényezőkkel, elsősorban a szíriai polgárháborúval magyarázzák az erőszak ilyen magas szintjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.