Brüsszeli merénylet

Több mint nyolcszáz francia érintett a szíriai harcokban

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint nyolcszáz fölé emelkedett a szíriai harcokban érintett francia állampolgárok száma, s Franciaország "még soha nem szembesült ekkora kihívással".

2014.06.03 11:28MTI

A kormányfő ezt annak apropóján mondta, hogy Mehdi Nemmouche, a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett, négy áldozatot követelő merénylet francia gyanúsítottja több mint egy évig harcolt Szíriában. A 2011-ben kezdődött szíriai konfliktus kezdete óta először fordult elő, hogy Franciaországban, saját hazájában letartóztattak egy dzsihadistát, aki a szíriai harcok után azért tért vissza Európába, hogy terrorcselekményt hajtson végre. Valls szerint "természetesen" léteznek más, Mehdi Nemmouche-hoz hasonló potenciális terroristák Franciaországban.

"Már nyolcszáz fölé emelkedett az olyan francia állampolgárok vagy Franciaországban tartózkodók száma, akik érintettek a szíriai konfliktusban, vagy azért mert ott harcolnak, vagy azért, mert ott haltak meg - ők mintegy harmincan vannak -, vagy azért, mert visszajöttek onnan, vagy azért, mert oda akarnak menni" - fogalmazott a miniszterelnök a BFMTV hírtelevízióban. Hozzátette: "Még soha nem szembesültünk ekkora kihívással. Valószínűleg ez a legjelentősebb fenyegetés".

Valls elmondta, hogy több száz olyan francia és európai állampolgárt kell megfigyelés alatt tartaniuk a titkosszolgálatoknak, akik jelenleg Szíriában harcolnak.

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó 29 éves Mehdi Nemmouche-t pénteken vették őrizetbe a francia vámőrök egy rutinellenőrzés során a dél-franciaországi Marseille-ben. Találtak nála egy Kalasnyikov gépkarabélyt és egy töltött revolvert is. Ilyen fegyvereket használt a tettes a brüsszeli támadásban, amelyben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.