Szíria

Az interneten és az utcákon kampányolnak a "véres választás" ellen

Aleppó egyik, a felkelők kezén lévő negyedében fehérre festett, gigantikus urnákká alakított szemeteskukák hirdetik, mennyire mélységesen megvetik a szíriai felkelők az általuk "bohózatnak" titulált, június harmadikán esedékes szíriai elnökválasztást.

2014.06.02 17:16MTI

Humorral és ádáz megvetéssel indítottak kampányt az utcákon és az interneten a küszöbön álló szavazás ellen a szíriai felkelők.

A nyugati országok és a kormány ellen küzdők azért minősítették "bohózatnak" a voksolást, mivel egyrészt biztosra vehető, hogy Bassár el-Aszad jelenlegi elnök nyeri meg a választást, másrészt a szíriai lakosság csupán a kormányerők kezén lévő területeken adhatják le voksaikat, harmadrészt pedig Damaszkusz korábban elfogadott választási törvénye gyakorlatilag kizárja, hogy Szírián kívül élők is jelöltessék magukat az államfői tisztségre.

"Itt a helyed, Bassár" - hirdeti hatalmas, színes betűkkel egy kuka Aleppó egyik negyedében. Egy másik szemetesen a "Téged dobunk a kukába, Bassár" felirat olvasható. Dzsumaa, az egyik írásért felelős fiatal művész gúnyosan jegyzi meg: azért indították el kampányukat a szíriai város mindegyik felkelők uralta kerületében, hogy "Bassár úgy igazából számot vethessen a győzelmével".

Nem ez az egyetlen kampány azonban, amellyel Aszad újraválasztása ellen akarják felemelni szavukat a kormányellenes erők. A "Véres választásnak" nevezett megmozdulás, amelynek logóján egy kéz látható, amint egy robbanóanyaggal töltött, véres és a vegyi fegyverek veszélyére figyelmeztető jellel ellátott hordóba helyezi szavazatát, ugyancsak szórólapokkal árasztotta el a felkelők uralta negyedeket Aleppóban, és megjelent Damaszkuszban, valamint Hamában is.

"Azért indítottuk ezt a kampányt, mert nem maradhatunk csendben, amikor a hivatalos média kiszolgálja a szavazást, és a rezsim legitimitásának látszatát kelti propagandájával" - magyarázta Susan Ahmed, a "Véres választás" nevű kezdeményezés egyik szervezője. Hamában korábban egy amatőr videót is forgattak a voksolás témájában.

A felvételen egy lefátyolozott fiatal nő látható, amint a "Véres választás" vörös és sárga színeiben játszó szórólapjait osztogatja az utcán, és helyezi autók szélvédőire.

Ahmed hozzátette, hogy Szíria minden tájáról és más országokból is naponta küldenek videókat és képeket. Az "Őrült helyzet" nevű csoport tagjai szintén rövidfilmet forgattak a témában, amelyet a YouTube videómegosztó portálon immár több ezerszer tekintettek meg a látogatók.

A június harmadiki elnökválasztással, amelyen Aszad a két másik, többnyire ismeretlen jelölttel szemben biztos befutónak számít, a jelenlegi államfő saját pozíciójának megerősítését akarja elérni, és közelebb akar kerülni a három éve folytatott polgárháború megnyeréséhez.

Miközben a felkelők mindenkit a választások bojkottjára szólítottak fel, a kormánynak sikerült több ezer emigránst és menekültet mozgósítania, akik 43 nagykövetségen - a szomszédos Libanonban például különösen nagy számban - adták le voksukat.

Mindeközben folyamatosak az összecsapások a szíriai felkelők és a kormányerők között, és jelenleg úgy tűnik, a szélsőséges radikális csoportokkal tarkított és eléggé megosztott felkelőcsoportokon felül kerekedhet a libanoni Hezbollah síita szervezet támogatását élvező és erős légierővel rendelkező hadsereg.

Aleppó, a közel-keleti ország egykori gazdasági központjának kormányerők uralta részén eközben legalább ötvenen vesztették életüket a hétvégén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet arról tájékoztatott, hogy szombaton huszonhárman, vasárnap pedig huszonheten vesztették életüket. Az áldozatok között kilenc gyerek volt.

Ezzel párhuzamosan a hadsereg folyamatosan robbanóanyagokkal töltött hordókkal támadja a felkelőket Aleppóban, és ez az AFP francia hírügynökség adatai szerint január óta mintegy kétezer ember halálát okozta. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.