70 éve történt

Normandiai partraszállás - Michelin-csillagos meglepetésmenü a díszvendégeknek

Mintegy nyolcszáz vendég, köztük 19 állam- és kormányfő, valamint tucatnyi veterán hivatalos pénteken Bénouville város kastélyába a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójának alkalmából tartandó ünnepség normand fogásokból összeállított díszebédjére, amelynek meglepetés menüjét öt, Michelin-csillagos séf állította össze.

2014.06.05 12:45MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

"Szinte kizárólag normand termékek lesznek az asztalon. De lesz benne egy kis finomság, amelyet máshonnan hozunk" - mondta Michel Bruneau két Michelin-csillagos séf. Rajta kívül Stéphane Carbone, Ivan Vautier, Antony Caillot és Joel Rap vesz részt a menü összeállításában.

"Lesznek hagyományos fogások, de egy kicsit avantgardosabb fogásokat is kitaláltunk" - mondta a főséf, akinek a konyhában 14 szakács, a teremben pedig 60 felszolgáló fogja segíteni a munkáját. A pontos menüt azonban az utolsó pillanatig nem árulják el sem a szakácsok, sem a francia elnöki hivatal protokollosai.

"A vendégek iránti tiszteletből azt szeretnénk, ha először ők fedeznék fel a menüt" - hangsúlyozták a séfek. A Le Figaro című napilap viszont biztosnak tartja, hogy a normand alma, a helyi sajt, a camembert és különböző halfélék adják majd a fogások alapját.

A desszertek között pedig feltehetően szerepelni fog az almás macaron, amely az egyik séf specialitása, valamint az almás-uborkás gazpacho. Miután II. Erzsébet brit királynő, az ebéd egyik fő díszvendége, már előre jelezte, hogy háromnapos franciaországi látogatása során mindenképpen szeretne libamájat enni, valószínűleg abból is kerül a menübe. A 60. és a 65. évfordulón is borjú volt a fő fogás, így az várhatóan idén nem fog a menüben szerepelni.

A legnagyobb kihívást egyébként a séfek számára azt jelenti, hogy egyszerre kell nyolcvan embert kiszolgálni, és tudniuk kell alkalmazkodni egy olyan menetrendhez, amelyet nem ők határoznak meg. A főséf szerint a vendégeknek bőven lesz elég idejük, körülbelül egy-másfél órájuk ahhoz, hogy megebédeljenek, de a program esetleges csúszása miatt ez az idő csökkenhet.

"A partraszállás 65. évfordulóján csak negyedóra volt arra, hogy mindenki megebédeljen. Ezért nagyon kis adagokat szolgáltunk fel" - emlékezett a Le Figaro című napilapban Stéphane Carbone a Nicolas Sarkozy előző államfő idején rendezett díszebédre.

"Jacques Chirac idején mindig volt idő ebédelni, bármi is történt" - tette hozzá Ivan Vautier, aki már a 60. évfordulón is részt vett a menü megalkotásában. Akkor a vendégek egy és negyedórát töltöttek az asztalnál, s utána még fotó is készült a séfekkel.

A menüt egyébként az öt séf egy hónap alatt, már februárban összeállította. Elmentek egymás éttermeibe, megkóstolták egymás fogásait, és mindenki tett ajánlatokat. Csütörtök este pedig mindannyian a főséfnél aludtak.

"Olyanok vagyunk mint egy focicsapat. Formában kell lennünk" - mondta Bruneau. A séfeknek egyes vendégek külön kéréseit, például az allergiákkal kapcsolatban is figyelembe kell venniük, de semmit nem tiltott meg neki a biztonsági szolgálat, csak néhány ajánlatukra azt mondta, hogy "azt inkább talán ne".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.