G7

Világgazdaságról, kereskedelemről egyeztetnek a világ vezető hatalmai

A külpolitikának szentelt, késő éjszakába nyúló szerdai munkavacsorát követően csütörtökön világgazdasági és kereskedelmi kérdésekkel folytatják brüsszeli csúcstalálkozójukat a világ hét legfejlettebb ipari országának vezetői.

2014.06.05 10:34MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A tárgyalások előkészítői korábban elárulták, hogy az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán vezetői várhatóan üdvözölni fogják a világgazdaság pozitív fejleményeit, ugyanakkor hangsúlyozni fogják, hogy a munkanélküliséget, különösen a fiatalok körében, csökkenteni kell, továbbá megerősítik majd korábbi elkötelezettségüket az adóelkerülés elleni fellépést illetően.

A kereskedelem terén várhatóan ismét szót emelnek majd a protekcionizmus ellen, a kereskedelem szabadsága mellett, valamint a G7 tagjai között folyamatban lévő ilyen témájú tárgyalások is szóba kerülhetnek.

Az Európai Unió Japánnal és az Egyesült Államokkal is folytat szabadkereskedelmi tárgyalásokat, Kanadával pedig a folyamat már a finisben van. Ezt követően - nem függetlenül az ukrajnai válságtól - az energiabiztonság kerül a G7-csúcstalálkozó napirendjére, a cél pedig a diverzifikált, versenyképes, rugalmas és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia és energiaellátás.

Külön hangsúly kerülhet a tárgyalásokat ismerők szerint a források és ellátási útvonalak diverzifikálására, az infrastruktúra fejlesztésére, a saját energiahordozók felhasználására és az energiahatékonyság növelésére is.

Ezzel szorosan összefügg, hogy csütörtöki második munkaülésükön a G7 vezetői az energiakérdések és a szén-dioxid-kibocsátás leszorításának megvitatását követően külön egyeztetnek a klímaváltozás elleni fellépésről is, különös tekintettel arra, hogy az ENSZ jövő év végén esedékes párizsi klímakonferenciáján egységes álláspontot tudjanak képviselni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.