I. János Károly lemondása

Mi lesz veled, Spanyolország?

Fülöp herceg királyként az egységes és sokszínű Spanyolországot kívánja majd szolgálni.

2014.06.04 20:45MTI
Forrás: Wikipedia

Fülöp herceg trónra lépése után minden erejét a spanyolok, a nemzet, az egységes és sokszínű Spanyolország javára kívánja fordítani - ezt a korona várományosa, a két nappal korábban lemondott I. János Károly fia jelentette ki egy spanyolországi kulturális díj átadási ünnepségén.

A június 18-án VI. Fülöp néven királlyá nyilvánítandó herceg a navarrai San Salvador de Leyre bencés monostorban tartott ceremónián hitvesével, Letizia hercegnővel vett részt. A jövendő uralkodó ez alkalomból rövid beszédet mondott a jelenlévőknek arról, miként képzeli el saját szerepét apja nyomdokaiba lépve.

Hangsúlyozta: az elmúlt időszak nehézségeinek a tapasztalataiból okulva a spanyolok csakis erőik egyesítése révén, az egyéni érdeket a közérdek alá rendelve reménykedhetnek egy szebb jövőben. Utalt arra, hogy a parlamentben már megkezdődött a királyváltás hivatalos procedúrája, a kormány ugyanis már elküldte a testületnek a lemondásról és az utódlásról szóló törvénytervezetet, amelynek elfogadása után június 18-án VI. Fülöp veszi át a koronát.

Hallgatóságának jelezte: odaadással és hittel kívánja majd minden erejét arra a "felemelő feladatra" összpontosítani, hogy továbbra is a spanyolokat szolgálja, a "szeretett Spanyolország" javát keresse, egy olyan nemzetét, egy olyan egységes és sokszínű társadalmi-politikai közösségét, amely ezeréves történelemben gyökerezik.

A Francisco Franco diktátor-tábornok halála után, 1975. november 22-én trónra lépett I. János Károly hétfőn jelentette be lemondását, ezzel fiának, Fülöp hercegnek készül átadni a trónt. A 76 éves király egészsége megrendült az utóbbi években. Ráadásul a diktatúrából a demokráciába való átmenet során megalapozott népszerűségét a királyi családhoz kötődő több botrány is megtépázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.