Lemondott a spanyol király

I. János Károly teret engedne az "új generációnak"

I. János Károly úgy véli, hogy fia készen áll az uralkodásra és úgy gondolja, hogy "a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül".

2014.06.02 14:32MTI
Forrás: YouTube

I. János Károly spanyol király teret akar engedni az "új generációnak", s ezért döntött úgy, hogy lemond a trónról.

Döntését indokolva a nemzethez hétfőn intézett televíziós beszédében az uralkodó elmondta, hogy akkor kezdte el komolyan foglakoztatni a lemondás gondolata, amikor januárban betöltötte a 76. életévét. I. János Károly úgy vélte, fia, a 46 éves Fülöp herceg készen áll az uralkodásra. Úgy gondolja, hogy fia "a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül".

A spanyol trónörökös, Asztúria hercege V. Fülöp néven lesz király, azt azonban egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor történik meg a hatalomátadás.

A királyi palota ügyeit ismerő egyik forrás arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget, hogy a lemondásnak politikai okai voltak. Szerinte az uralkodó már januárban döntött a hatalomátadásról, azonban annak bejelentését a május 25-i európai parlamenti választások utánra halasztotta.

"A legjobbakat kívánom Spanyolországnak, amelynek egész életemet szenteltem, amelynek szolgálatába állítottam minden képességemet, lelkesedésemet és hitemet" - mondta a király.

I. János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak.

A demokratikus politikai átmenetben mégis fontos szerepet játszott. A király egészsége megrendült az utóbbi években, ráadásul a diktatúrából a demokráciába való átmenet során megalapozott népszerűségét a királyi családhoz kötődő több botrány is megtépázta.

Míg az ezredforduló táján egy felmérésben I. János Károly minden idők legnépszerűbb spanyolja volt, az utóbbi években a súlyos gazdasági visszaesés következményeivel küszködő spanyolok bizalma megrendült benne, szemére vetették fényűző életvitelét, nehezen átlátható vagyonát és a politika érzékeny területeire tett kiruccanásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.