Legalább ötven ember vesztette életét

Sokan meghaltak rakétatámadásokban Aleppóban

Legalább ötven ember vesztette életét hétvégén a felkelők rakétatámadásaiban Aleppónak a kormányerők uralta részén.

2014.06.02 15:20MTI
freedigitalphotos.net/jscreationzs

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet arról tájékoztatott, hogy szombaton huszonhárman, vasárnap pedig huszonheten vesztették életüket. Az áldozatok között kilenc gyerek volt.

A biztonsági erők uralta negyedekben az utóbbi két hónapban kétszázharmincan haltak meg hasonló támadásokban. Az ellenzéki erők ellenőrzése alatt álló városrészeket a hadsereg a hétfőre virradó éjszaka folyamán hordóbombákkal támadta, ennek tizenhárman estek áldozatául.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója elmondta, hogy a támadások fokozódása egyértelműen a közelgő választásoknak köszönhető. Korábban a lázadók is arra figyelmeztettek, hogy a szerintük garantáltan Bassár el-Aszad elnök győzelmével végződő szavazás közeledtével fokozni fogják az állami célpontok elleni támadásaikat.

Az ellenzék tisztességtelennek tartja a választásokat, amiért kizárólag a kormányerők uralta területeken lehet szavazni. Omrán ez-Zohbi, Szíria tájékoztatási minisztere az állami televíziónak adott interjújában eközben a választásokon való részvételre buzdította az állampolgárokat és "valódi lehetőségnek" nevezte a szavazást arra, hogy kifejezzék az akaratukat.

Az aleppói harcok az utóbbi hetekben egyre hevesebbé váltak, miután az Aszad hű erők megszilárdították az ország központi része feletti ellenőrzésüket és az utolsó lázadók is kivonultak Homsz központjából.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.