Feloszlatták a parlamentet

Előrehozott választások lesznek Szlovéniában

Feloszlatta a parlamentet, és új választásokat írt ki Borut Pahor szlovén köztársasági elnök július 13-ára.

2014.06.01 20:28MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A döntés előzménye, hogy Alenka Bratusek balközép irányzatú kormányfő elvesztette pártja, a Pozitív Szlovénia vezetéséért folytatott küzdelmet, és május elején lemondott a miniszterelnöki posztról.

Bratusek azzal indokolta döntését, hogy pártja támogatása nélkül nem tudja vezetni a kormányt. Időközben a kormánykoalíció több pártja is azzal fenyegetőzött, hogy kilép. Ez a lehető legjobb időpont - mondta Pahor a televízióban, miközben két parlamenten kívüli párt máris tiltakozott, mert szerintük ilyenkor sokan nyaralni mennek, és emiatt alacsony részvételi arány várható.

E pártok azt ígérték, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a dátum megváltoztatásának kikényszerítésére. Jogi szakértők ugyanakkor leghamarabb július második felét tartják lehetségesnek, ha minden alkotmányos előírást betartanak.

Egy gyors választás sokkal jobb, mint megpróbálni másik miniszterelnök-jelöltet találni - érvelt Pahor újságíróknak, és hozzátette: reméli, szeptember közepére felállhat az új kormány.

Az erőviszonyok tisztázatlanok. Az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt megnyerte az európai parlamenti választásokat a szavazatok 24,9 százalékával, de a 24,1 százalékos részvételi arány a parlamenti választásokon ennek legalább a kétszeresére növekedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.