118 ezer

Rekordot döntött az ENSZ békefenntartók száma

A már így is rekordméretű békefenntartó kontingensek létszáma nem sokára tovább fog bővülni, mivel az elkövetkezendő hónapokban több ezer új kéksapkás érkezik majd a súlyos etnikai erőszak sújtotta Dél-Szudánba.

2014.05.30 06:24MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

Minden eddiginél magasabbra, 118 ezer főre nőtt az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartók száma, akik jelenleg a világ tizenhat országában teljesítenek szolgálatot - közölte csütörtökön Hervé Ladsous, a világszervezet békefenntartásért felelős főtitkár-helyettese. A főtitkár-helyettes egyúttal reményét fejezte ki, hogy azok az országok, amelyek az idén kivonják csapataikat Afganisztánból, ezt követően nagyobb támogatást fognak nyújtani az ENSZ-nek a békefenntartásban, és fejlett technológiákkal felszerelt csapataikat a világszervezet rendelkezésére bocsátják.

Hervé Ladsous elmondta, hogy az Afganisztánból már kivonult Írország a Golán-fennsíkon, míg Hollandia és Svédország Maliban vállalt szerepet az után, hogy csapataik otthagyták a közép-ázsiai országot. A főtitkár-helyettes szerint a már így is rekordméretű békefenntartó kontingensek létszáma nem sokára tovább fog bővülni, mivel az elkövetkezendő hónapokban több ezer új kéksapkás érkezik majd a súlyos etnikai erőszak sújtotta Dél-Szudánba.

A világszervezet égisze alatt tevékenykedő csapatok hamarosan megkezdik missziójukat a vallási ellentétek által szétszakított Közép-afrikai Köztársaságban is, ahol az elmúlt hónapokban ezrek estek áldozatul a keresztények és muszlimok közti erőszaknak. Az utóbbi országban - ahol egyesek szerint gyakorlatilag népirtás folyt a közelmúltban - 11 800 kéksapkás veszi majd át az Afrikai Unió ötezer fős kontingensének feladatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.