Globális

Háborús nemi erőszak: 21 ország az ENSZ-jelentésben

Az elkövetőket szinte sosem vonják felelősségre, és gyakori, hogy az áldozatok nem kapnak segítséget a felépüléshez és az újrakezdéshez.

2014.04.25 09:18MTI
Forrás: youtube.com

Afganisztántól a Közép-afrikai Köztársaságon és Mianmaron át Szíriáig 21 olyan országot sorol fel egy Ban Ki Mun főtitkár által jegyzett ENSZ-jelentés, amely a jelenlegi és közelmúltbéli fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszakról és más szexuális bűncselekményekről szól.

A New Yorkban csütörtökön ismertetett jelentés szerint jelenleg példátlan nemzetközi összhang mutatkozik a háborús nemi erőszak felszámolására, de nemzeti és regionális szinten többet kell tenni az ilyen jellegű bűncselekmények ellen.

A 21 ország Európából, Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából és a Közel-Keletről került ki, ami azt mutatja, hogy valóban globális bűncselekményről van szó - mondta újságíróknak Zainab Bangura, a főtitkár különmegbízottja a háborús nemi erőszak elleni küzdelemben.

A jelentés felsorol 34 fegyveres csoportot - köztük milíciákat, lázadó csoportokat és kormányzati biztonsági erőket -, amelyek nemi és más szexuális erőszakkal gyanúsíthatók. A jelentés mellékletében számba vett csoportok a Közép-afrikai Köztársaságból, Elefántcsontpartból, Kongóból, Maliból, Dél-Szudánból és Szíriából valók.

Bangura szerint az elkövetőket szinte sosem vonják felelősségre, és gyakori, hogy az áldozatok nem kapnak segítséget a felépüléshez és az újrakezdéshez.

A 2013-as évet vizsgáló jelentés részletezi az ismertté vált szexuális erőszakot a 21 országban, köztük Angolában, Boszniában, Kambodzsában, Kolumbiában, Guineában, Libériában, Líbiában, Nepálban, Sierra Leonéban, Szomáliában, Srí Lankán, Szudánban és Jemenben.

Kiderül többek között, hogy Afganisztánban az ottani emberi jogi bizottság szerint 2013. márciusa és szeptembere között negyedével nőtt a nők elleni erőszak aránya, Közép-Afrikában pedig az erőszak sokat alkalmazott formái voltak a szexuális bűncselekmények a helyi konfliktusban. Szíriában a nemi erőszak állandó kísérője a harcoknak, és az attól való félelem sokakat késztetett menekülésre.

Bangura mindazonáltal reménysugárról is beszélt: Kolumbiában például a kormányzat a nemi erőszak megakadályozására és az arra adott válaszra képezi ki a biztonsági erőket és segíti az áldozatokat, míg Kongóban egyre több elkövetőt vonnak felelősségre. Szomáliában az elnök ígéretet tett arra, hogy többé nem börtönzik be az erőszak áldozatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.