Enyhítenek a szankciókon

Miért rabolt japánokat Észak-Korea?

A kalandos történet végére most pont kerülhet.

2014.05.29 14:55MTI
Forrás: Wikipedia

Észak-Korea beleegyezett, hogy újraindítsa a vizsgálatot az országban évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok sorsának ügyében - jelentette be csütörtökön Abe Sindzó japán kormányfő.

A tokiói kormány cserében beleegyezett, hogy a vizsgálat kezdetével egy időben enyhíteni fog bizonyos, Észak-Korea elleni szankciókon - közölte Szuga Josihide japán kormányszóvivő.

"Addig nem ér véget a munkánk, ameddig minden szülő át nem ölelheti a gyermekét" - mondta sajtótájékoztatóján a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez az első lépés a teljes megoldás felé.

Szakértők szerint a megállapodás áttörést hozhat a több évtizedes vitában.

Tokió szerint Phenjan az 1970-es és 1980-as években tizenhét japánt rabolt el, és arra kényszerítette őket, hogy segítsék az észak-koreai kémek kiképzését. Közülük öten 2002-ben visszatérhettek Japánba. Phenjan szerint a többi eltűnt ember már meghalt, de Tokió szerint még többen életben lehetnek közülük.

Japán és észak-koreai tisztségviselők a héten Stockholmban tárgyaltak három napon keresztül, a találkozón az emberrablás kérdése mellett Phenjan nukleáris és rakétaprogramjának ügye is szóba került.

A megállapodásról szóló híreket Phenjan is megerősítette. "Észak-Korea hajlandóságát fejezte ki, hogy átfogó és teljes körű vizsgálatot fog folytatni a japánokra vonatkozó minden kérdésben" - közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség. A tájékoztatás szerint különleges vizsgálóbizottságot fognak felállítani az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.