Összetépte vízumát

Amerikai turistát vettek őrizetbe Észak-Koreában: "féktelen magatartást" tanúsított

Őrizetbe vettek egy amerikai turistát Észak-Koreában, a fiatal férfi a hatóságok szerint "súlyosan megsértette a törvényes rendet".

2014.04.25 18:16MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A KCNA észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy a 24 éves Miller Matthew Toddot azért vették őrizetbe, mert az országba való április 10-i belépésekor "féktelen magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben.

A tájékoztatás szerint bár Todd rendelkezett érvényes turistavízummal a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, darabokra tépte a dokumentumot és ordítva menedékjogot kért, valamint azt kiáltotta, hogy "eljött Észak-Koreába, miután azt választotta menedékül".

Az ügyben a phenjani hatóságok közlése szerint kivizsgálást indítottak, annak lezárultáig a férfi őrizetben marad. A bejelentésre Barack Obama dél-koreai látogatásával párhuzamosan került sor.

Az őrizetbe vétel és a letartóztatásról szóló tájékoztatás között eltelt két hét szakértők szerint arra enged következtetni, hogy szándékosan időzítették a bejelentést Obama látogatásának idejére.

Az amerikai elnök pénteken kijelentette, hogy Phenjan atom- és rakétaprogramja az Egyesült Államok számára is közvetlen veszélyt jelent. A látogatás első napján tartott sajtóértekezleten Obama a dél-koreai államfővel közösen óva intette pénteken a sztálinista rezsimet a további provokációktól.

A jogilag Észak-Koreával még mindig hadban álló Dél-Korea az Egyesült Államok egyik legfontosabb térségbeli szövetségese. Kenneth Bae amerikai keresztény misszionáriust Észak-Korea 2012 novembere óta nem hajlandó elengedni, sőt 15 év kényszermunkára ítélték a phenjani "kormány megdöntésére tett kísérlet" miatt.

A hivatalos érvelés szerint a férfi idegenforgalmi tevékenység leple alatt csoportokat hozott létre, hogy megbuktassa a phenjani kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.