Netanjahu makacskodik

Jeruzsálem soha többé nem lesz megosztott

A város "soha többé nem lesz megosztott", ellentmondva a palesztinok azon követelésének, hogy a település keleti része legyen független államuk fővárosa.

2014.05.28 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

"Negyvenhét évvel ezelőtt Jeruzsálem egyesült, és soha többé nem lesz megosztott. Ez nem egy nemzeti ünnep, hanem egy nemzeti csoda" - közölte az izraeli kormányfő.

A nap folyamán a város zsidó lakossága azt ünnepelte, hogy az izraeli hadsereg 1967-ben az úgynevezett hatnapos háború során elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet Jordániától, amely 1948-ban (az ENSZ által előterjesztett rendezési tervet megszegve) terjesztette ki fennhatóságát a területre.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivőjén keresztül közölte, hogy "a palesztin, arab és nemzetközi álláspont szerint Kelet-Jeruzsálem a Palesztin Állam fővárosa, nem lesz megállapodás (az izraeliek és palesztinok között) ezen egyértelmű tény (elfogadása) nélkül".

A nap folyamán Jeruzsálemben több kisebb incidens volt az ünneplő zsidók és a tiltakozó palesztinok között. A hatóságok lezárták az al-Aksza mecsetet és kiürítették az óvárosba vezető Damaszkuszi Kaput, a palesztinok mindkét helyen kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket.

A minden évben megtartott Jeruzsálem-nap hagyományosan fokozza a feszültséget a palesztinok és zsidók között. Ugyanakkor az idén először békeaktivisták is megmozdulást rendeztek a napon, Jeruzsálem belvárosában a békés egymás mellett élést és toleranciát hirdető bibliai idézeteket tartalmazó transzparensekkel vonultak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.