Közel-Kelet, távoli béke

Jeruzsálem elutasítja a béketárgyalások palesztin feltételeit

"A határokat illetően Izrael soha nem egyezett bele abba, hogy ezt a kérdést a többi vitás ügytől függetlenül kezeljék".

2014.04.23 03:25MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

Izrael - egy névtelenséget kérő izraeli kormányzati tisztségviselő közlése szerint - elutasította kedden Mahmúd Abbász palesztin elnök követeléseit, amelyeket a kilenc hónaposra tervezett, jövő héten véget érő béketárgyalások meghosszabbításához szabott. "Az, aki ilyen feltételeket tűz ki, nem akar békét" - fogalmazott az AFP francia hírügynökségnek a magas rangú tisztségviselő.

Abbász kedden Rámalláhban izraeli újságírók előtt ismét elmondta, hogy kész lenne tovább folytatni a tárgyalásokat április 29. után - ahogy azt a zsidó állam is szeretné -, de azzal a feltétellel, hogy az izraeli kormány fagyassza be a telepek bővítését, valamint egyezzen bele abba, hogy a folytatódó egyeztetések első három hónapjában rajzolják meg a jövőbeli palesztin állam határait. "Nem fagyasztjuk be a telepbővítéseket Jeruzsálemben" - jelentette ki az izraeli tisztségviselő.

Hozzátette: a határokat illetően Izrael "soha nem egyezett bele abba, hogy ezt a kérdést a többi vitás ügytől függetlenül kezeljék". "Lehetetlen úgy meghúzni a határokat, hogy előtte ne jussunk megállapodásra a többi kérdésben" - hangsúlyozta. Mahmúd Abbász a palesztin foglyok utolsó - negyedik - csoportjának szabadulásához is ragaszkodik.

Ezzel kapcsolatban az AFP-nek nyilatkozó izraeli tisztségviselő megerősítette, hogy Izraelnek szándékában áll kiadni bizonyos foglyokat a Gázai övezetnek vagy valamilyen harmadik államnak. "Ezt világosan elmagyaráztuk a palesztinoknak. Izrael soha egy pillanatig nem volt azon az állásponton, hogy nem fogja végrehajtani a foglyok elengedését" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.