Az EP-választás utórengései

Megintették Merkelt

Óvva intették a német kancellár asszonyt a "választók becsapásától".

2014.05.28 19:15MTI
Forrás: Wikipedia

A német szociáldemokraták (SPD) szerint csak az európai pártcsaládok által az Európai Bizottság élére jelölt politikusok közül lehet kiválasztani a brüsszeli testület elnökét, és minden más megoldás elfogadhatatlan lenne - figyelmeztette szerdán Angela Merkel kancellárt az SPD parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője.

Thomas Oppermann szerint "meglepő", hogy amíg a szociáldemokraták elismerik az európai parlamenti (EP-) választás eredményét és az Európai Néppárt jelöltje, Jean-Claude Juncker jogát arra, hogy elsőként tegyen kísérletet a bizottsági elnökké választásához szükséges többség megszervezésére az EP-ben, addig a konzervatívok "úgy tesznek, mintha nem is történt volna meg a választás és nem lenne konzervatív csúcsjelölt".

A "választók becsapása" lenne, ha a konzervatívok továbbra is így járnának el, és ezt a szociáldemokraták nem támogathatják, mert az ilyen magatartás "súlyos károkat okozna az európai demokráciának" - jelentette ki a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták frakcióvezetője a Spiegel Online hírportálnak.

A Spiegel felidézte, hogy a kancellár a keddi uniós csúcs utáni sajtótájékoztatóján nem állt ki egyértelműen amellett, hogy Jean-Claude Juncker legyen a következő bizottsági elnök. Merkel a tájékoztatón kiemelte, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kell személyi javaslatot tennie az bizottsági elnöki tisztség betöltésére, és hangsúlyozta, hogy számára a tanács "működőképessége a jövőben is fontos".

"Az Európai Néppárt tagjaként támogattam Juncker jelölését, és ezt nem felejtettem el a választás másnapján, ennek ellenére (az Európai Tanács tagjaként) be kell tartanom az európai szerződéseket" - mondta Angela Merkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.