Ukrán válság

Megerősített határ, szabad lengyel pap, újabb szlovjanszki harcok

Újabb erőket és eszközöket mozgósítottak, hogy feltartóztassák az Oroszországi Föderációból érkező, fegyverekkel, lőszerrel és fegyveresekkel teli járműveket.

2014.05.28 15:25MTI
Forrás: youtube.com

Megerősítik az ukrán-orosz határ védelmét, hogy megakadályozzák az Oroszországból érkező újabb, fegyveresekkel és lőszerrel teli teherautók behatolását Ukrajna területére - közölték szerdán az ukrán terrorellenes művelet központjában.

Erről az UNIAN ukrán hírügynökség írt internetes oldalán.

Ukrán határőrök kedd hajnalban tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely Oroszország felől próbált behatolni Ukrajnába. A teherautókból, kisbuszokból és személygépkocsikból álló konvoj átlépte a határt, és a gépkocsioszlop egy része elszakadt a konvojt fedező fegyveresektől, és a Luhanszk megyei Antracit város felé vette útját. A járművek Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal, rakétagránátokkal és robbanószerrel voltak megpakolva.

Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes művelet sajtófelelőse az ukrán-orosz határról telefonon újságíróknak elmondta, megfelelő intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy elejét vegyék a hasonló eseteknek. Újabb erőket és eszközöket mozgósítottak, hogy feltartóztassák az Oroszországi Föderációból érkező, fegyverekkel, lőszerrel és fegyveresekkel teli járműveket. Úgy vélekedett, az ilyen akciók célja a káosz és bizonytalanság keltése Ukrajna területén.

A kijevi külügyminisztérium hevesen tiltakozott az orosz hatóságoknál a határsértés miatt, és a nemzetközi közösségtől kért segítséget az orosz agresszió leállításához. A tárca közleménye szerint a korábbi ukrán figyelmeztetések ellenére az orosz fél semmit se tett a határsértések ellen, és a keddi incidens is az orosz határőrök teljes tétlensége mellett történt. Az ukrán külügyminisztérium él a gyanúperrel, hogy az "orosz terroristák" beszivárgása Ukrajna területére a Kreml és az orosz titkosszolgálatok szervezésével és finanszírozásával zajlik.

Kiszabadult az a lengyel pap, akit oroszpárti szakadárok fogtak el kedden a kelet-ukrajnai Donyeckben - jelentette be szerdán a varsói külügyminisztérium.

"A pap szabad, épségben van. Lengyel diplomaták vigyáznak rá. Azt tanácsoljuk, senki se utazzon Kelet-Ukrajnába" - közölte a Twitteren keresztül Marcin Wojciechowski külügyi szóvivő.

A lengyel média értesülései szerint a térségben szolgálatot teljesítő lengyel konzul tárgyalta le Pawel Vitek atya szabadon engedését. A pap egy, a békéért tartandó ökumenikus istentiszteletre érkezett Donyeckbe, de az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" fegyveresei eddig még meg nem magyarázott okból elfogták.

Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Jakub Wolasiewicz lengyel konzul az utolsó diplomata, aki az Európai Unióból még Kelet-Ukrajnában tartózkodik.

Szemtanúk beszámolói szerint legalább tízen megsebesültek szerdán, miután ismét kiújultak a harcok a terrorellenes művelet résztvevői és a szakadár fegyveresek között a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városban.

Helybeliek közösségi portálokon keresztül arról tájékoztattak, hogy a városban ismét beindult a terrorellenes művelet "aktív fázisa". "Ismét bombázzák a várost. Legalább tízen sebesültek meg, mindnyájan lövedékek szilánkjaitól" - írta egy helybeli a Twitteren. Állítólag egy négyéves kisgyermek is megsebesült. A városban megszólaltak a szirénák.

Más szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy a harcok a városon kívül zajlanak, Szlovjanszk központjában a helyzet nyugodt.

Közben Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy Szlovjanszkban az éjjel az ukrán biztonsági erőknek sikerült működésképtelenné tenniük a szakadárok "Nona" önjáró tüzérségi rendszerét, amelyet korábban az ukrán hadseregtől zsákmányoltak. A terrorellenes művelet vezetése korábban azzal vádolta a szakadárokat, hogy lakónegyedeket lőttek az aknavetővel.

Szeleznyov beszámolt továbbá arról, hogy előző nap a szeparatisták az általuk megszállt lakóházakból folyamatosan lőtték az ukrán erők állásait a Donyeck megyei településen.

A szóvivő elmondta, hogy olyan értesülések birtokába jutottak, miszerint a "terroristák" Szlovjanszkban feltehetően kénsavval teli tartályokkal aknázták alá a város egyes pontjait. Hozzátette, hogy az információt még jelenleg ellenőrzik, ha beigazolódik, megteszik a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.