Kőolaj

Greenpeace-aktivisták másztak fel a Statoil egyik fúrótornyára

Szerintük a kitermelés veszélyezteti a Norvégiához tartozó, lakatlan Medve-sziget állatvilágát, különösen a jegesmedve-populációt.

2014.05.27 09:49MTI
Forrás: youtube.com

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái felmásztak a Statoil norvég olajvállalat egyik északi-sarkvidéki fúrótornyára kedden, így tiltakozván a Barents-tengeri kőolaj-kitermelés ellen.

Az aktivisták, akik északi-sarkvidéki agresszornak nevezik a Statoilt, közölték, hogy a Barents-tenger Hoop nevű térségében folytatott kitermelés veszélyezteti a Norvégiához tartozó, lakatlan Medve-sziget állatvilágát, különösen a jegesmedve-populációt.

Az aktivisták tiltakozó transzparenseket függesztettek ki a Transocean vállalat által működtetett olajfúróplatformra. A Greenpeace szerint felkészültek arra, hogy napokig ott maradnak.

A Statoil törvénytelennek és felelőtlennek nevezte az akciót, visszautasította a környezetvédő szervezet által megfogalmazott vádakat.

"A Hoop egy földtanilag feltérképezett, alacsony légnyomású és hőmérsékletű térség (...) Nagyon valószínűtlen, hogy olajszivárgás következzen be, de ennek ellenére számos biztonsági berendezést telepítettünk, amelyekkel szükség esetén kezelhető lenne egy ilyen helyzet" - olvasható a norvég állami tulajdonú vállalat által kiadott sajtóközleményben.

A Greenpeace tagjai néhány héttel ezelőtt megpróbálták megakadályozni, hogy a Gazprom orosz földgázipari óriáscég Mihail Uljanov nevű hajója, amely a fedélzetén az első északi-sarkvidéki olajszállítmányt hordozta, lehorgonyozzon Rotterdamban.

Az Északi-sarkvidéken található a Föld még fel nem tárt kőolaj- és földgázkészletének 15 és 30 százaléka, a környezetvédők szerint azonban az ott működő olajipari vállalatok óriási veszélyt jelentenek a térség élővilágára, többek között a jegesmedvékre és a bálnákra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.