EP-választás

"Európa érthetetlenné vált" - a francia elnök rendbehozza?

"Európa érthetetlenné vált, tudom jól, még az államok számára is. Ez nem folytatódhat, Európának egyszerűnek, egyértelműnek kell lennie."

2014.05.27 06:34MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/sritangphoto

Francois Hollande francia államfő továbbra is Franciaország megreformálását és az "érthetetlenné" vált Európának a növekedés, a munkahelyteremtés és a befektetés érdekében történő új pályára állítását tekinti fő feladatának. "Európa érthetetlenné vált, tudom jól, még az államok számára is.

Ez nem folytatódhat, Európának egyszerűnek, egyértelműnek kell lennie, hogy hatékony legyen ott, ahol számítanak rá, és vissza kell vonulnia onnan, ahol nincs rá szükség" - mondta a francia elnök hétfő esti televíziós beszédében. Hollande először szólalt meg azután, hogy a vasárnapi európai parlamenti (EP) választásokon Franciaországban történelmi győzelmet aratott a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN). A választási eredményt a hagyományos kormány- és ellenzéki pártokkal, és általában a politikával szembeni bizalmatlanságként értékelte.

Jelezte, hogy ezzel szembe kíván nézni, de nem hajlandó lemondani arról, ami Franciaországnak az Európában és a világban betöltött szerepét jelenti. "Nagy ország vagyunk, amely nem képzelheti el jövőjét a befelé fordulásban, a bezárkózásban, az elutasításban" - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Uniónak "sikerült az elmúlt két évben leküzdenie az eurózóna válságát, mely térség közel állt a széteséshez". Ennek az ára szerinte viszont "olyan megszorító politika volt, amely elbizonytalanította az embereket".

"Holnap is, nem később, mint holnap, az Európai Tanácsban meg fogom erősíteni, hogy a legfőbb feladat a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a befektetés" - fogalmazott Hollande. A francia elnök szerint "Európa nem tud Franciaország nélkül előrelépni, Franciaország jövője pedig Európában van". "Európai vagyok. Az a dolgom, hogy megreformáljam Franciaországot, és új pályára állítsam Európát" - tette hozzá. Hollande délelőtt a hivatalában válságtanácskozást tartott Manuel Valls miniszterelnök és kormánya több tagjának részvételével. Az egyórás megbeszélés célja a tanulságok levonása volt a politikai földrengésnek tekintett 25 százalékos szélsőjobboldali győzelem és a kormányzó szocialisták mindenkori legrosszabb, 13,8 százalékos EP-választási szereplése után. A francia kormánypárt két hónappal ezelőtt hatalmas vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon, s akkor Hollande néhány napon belül gyakorlatilag átszervezte a teljes végrehajtó hatalmat: Manuel Valls addigi belügyminisztert nevezte ki kormányfőnek, és leváltotta a Szocialista Párt vezetőjét is. Most viszont nem kívánja személyi változtatásokkal megnyugtatni a közvéleményt, a nemzetgyűlés feloszlatása sem várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.