Harmadik nap

Ferenc pápa lerótta tiszteletét Izrael hősei előtt

A terror és a holokauszt borzalmaira emlékezett Jeruzsálemben a pápa szentföldi zarándoklatának harmadik, befejező napján.

2014.05.26 11:52MTI
Forrás: youtube.com

Ferenc pápa hétfő reggel az óváros szent helyeiről a város nyugati részének állami emlékhelyeire, a Herzl-hegyre hajtatott kíséretével, amelyben jelen van mind Abraham Skorka, Buenos Aires-i rabbi, mind Omar Abboud, Argentina muzulmán közösségének vezetője.

A Herzl-hegyen Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Simon Peresz államelnökkel közösen virágot helyezett el a Budapesten született Herzl Tivadar sírján. Herzl sírjának megkoszorúzását Izraelben az ország elismerését jelző gesztusként értékelik, kiemelve, hogy zarándoklaton járt pápai elődei nem keresték fel a zsidó állam megálmodójának és az azt életre hívó cionista mozgalom megszervezőjének, Herzl Tivadarnak a sírját.

Később Netanjahu kérésére az előzetes napirenden kívül a pápa néhány perces tiszteletadással adózott a terrormerényletek áldozatainak emléke előtt egy 1998-ban emelt emlékműnél. A helyi média szerint Netanjahu a vasárnapi betlehemi biztonsági elválasztó falnál tartott váratlan ima miatt kérte az egyházfőt a terroráldozatok emlékművének megtekintésére. Az izraeli miniszterelnök felhívta a pápa figyelmét arra, hogy a terrormerényletek megelőzésére határozták el mintegy tíz évvel ezelőtt a helyenként nyolc méter magas elválasztó fal megépítését.

A Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba is elkísérték vendégüket Izrael legfőbb állami vezetői. Az intézmény Emlékezés sátra" nevű épületében a pápa magasabbra lobbantotta az örökmécses lángját, majd két, Izraelben tanuló keresztény diákkal megkoszorúzta a haláltáborokból elhozott hamvak fölé emelt jelképes sírt. Olaszul felolvasták Ida Goldis olasz zsidó nő egykori levelét, majd a pápa kezet fogott hat túlélővel. Köztük volt az újvidéki vérengzésekből megmenekült, majd egy pécsi kolostorban elbújtatott Eva Sík is.

Ferenc pápa beszédében teológiai kérdéseket tett fel. "Ezen a helyen újra halljuk Isten hangját. Hol vagy Ádám? Nagy gonosz hatolt közénk, amilyen soha korábban. Add meg nekünk a kegyelmet, hogy szégyellhessük az emberek tettét, hogy szégyellhessük ezt a hatalmas bálványimádást" - mondta az egyházfő. "Soha többé, Uram, soha többé" - tette hozzá.

A Jad Vasemben a vendég egy 13 évesen a holokausztban megölt gyermek által festett, "Ima" című kép másolatát kapta ajándékba, majd a lezárt, kihalt utcákon a város szívébe utazott találkozóra Izrael askenázi és szefárd főrabbijával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.